Obama razmatra mogućnost neborbene pomoći pobunjenicima u Siriji

Izvor: Blic, 26.Mar.2012, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama razmatra mogućnost "neborbene" pomoći pobunjenicima u Siriji

Američki predsednik Barak Obama razmatra mogućnost davanja sirijskim pobunjenicima takozvane "neborbene" pomoći za svrgavanje predsednika Bašara al Asada, saopštila je Bela kuća. Barak Obama se danas u Seulu sastao sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom

Obama se danas u Seulu sastao sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uoči početka samita o nuklearnoj bezbednosti. Kako javlja Glas Amerike, zvaničnik Bele kuće je izjavio da SAD žele da snabdeju pobunjenike medicinskim materijalom i komunikacionom opremom, ali je dodao da to ne obuhvata naoružavanje opozicije.

Zvaničnik je rekao da Sjedinjene Države nameravaju da predlog o "neborbenoj" pomoći iznesu na sastanku Prijatelja Sirije, 1. aprila u Turskoj, kojem će prisustvovati i državna sekretarka Hilari Klinton.

U međuvremenu, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofi Anan doputovao je u Moskvu, da bi pokušao da privoli Rusiju da podrži međunarodne pozive na prekid vatre i razgovore u Siriji.

Rusija i Kina su stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN protiv sirijske vlade, s obrazloženjem da je to mešanje u unutrašnju politiku zemlje. Ipak, obe države su podržale prošlonedeljno saopštenje Saveta bezbednosti kojim se podržava mirovni plan Kofija Anana.

Rusija je takođe tražila od sirijske vlade da omogući humanitarnim radnicima da pomognu ugroženim civilima. Organizacija "Hjuman rajts voč" optužila je danas sirijsku armiju da koristi civile, uključujući decu i stare, kao ljudski štit protiv pobunjeničkih napada.

Organizacija temelji taj izveštaj na razgovorima sa nekim od onih koji su u gradovima i selima pokrajine Idlib primoravani da idu ispred vladinih tenkova, prenosi Glas Amerike.

Povezane vesti: Širom Sirije danas ubijene najmanje 62 osobe, većinom civila Lavrov: Asad napravio mnogo grešaka od početka protesta Bivši šef Arapske lige: Promena režima u Siriji neminovna Arapski diplomata: Rijad isporučuje opremu sirijskim pobunjenicima Sirijski režim želi kraj nasilja, ali da opozicija položi oružje
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.