Obama protiv trgovaca oružja

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama protiv trgovaca oružja

Barak Obama potpisao predlog mera čiji je cilj smanjenje nasilnog korišćenja vatrenog oružja. Predlaže zabranu prodaju automatskog oružja privatnim licima i obaveznu proveru biografije kupaca. Nacionalna asocijacija za oružje odbacuje predsednikov predlog.

Od kako je američki predsednik Barak Obama potpisao predlog mera čiji je cilj smanjenje nasilnog korišćenja vatrenog oružja postavlja se pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može li predsednik Amerike da nadjača moćan lobi američkih trgovaca oružjem. Sa 270 miliona komada vatrenog oružja, Sjedinjene Države su svetski rekorder.

U istom danu u Las Vegasu je otvoren najveći sajam vatrenog oružja, a u Vašingtonu je predsednik Barak Obama potpisao predlog mera protiv nasilnog korišćenja tog oružja. Da nešto brzo mora da preduzme, prelomio je posle prošlomesečnog krvoprolića čije su žrtve bila deca - njih dvadesetoro.

"Što duže budemo čekali, broj žrtava će rasti. Iskoristiću sva ovlašćenja da predlog postane realnost. Pred nama je težak izazov, ali zaštita naše dece ne bi trebalo da bude nešto što nas deli", kaže predsednik SAD Barak Obama.

Predlaže, pored ostalog, zabranu prodaju automatskog oružja privatnim licima i obaveznu proveru biografije kupaca. Međutim, moćna Nacionalna asocijacija za oružje sa četiri miliona članova odbacuje predsednikov predlog.

Štaviše, otvoreno ga proziva za dvoličnost - njegovu decu čuvaju naoružani tajni agenti, a ne prihvata predlog asocijacije da sve škole dobiju naoružane čuvare.

"Svaki smrtni slučaj od ruke kriminalca ili neke neuračunljive osobe jeste tragedija, niko ne kaže da nije. Ali tvrdim da se zabranom jurišnog oružja neće mnogo postići", ističe predsednik Nacionalne asocijacije za oružje Bil Kin.

Protivnici asocijacije smatraju da se ništa neće postići ni besplatnim video igrama kakve ona namenjuje američkoj deci - u najnovijoj već četvorogodišnjaci mogu da se igraju oružjem.

"Kad je moja kćerka prvi put prisustvovala pucnjavi, rekla sam joj da se to dešava jednom u životu. Šest nedelja kasnije ubijena je u bioskopu u Aurori. Zavaravate se ako mislite da se takve stvari uvek dešavaju drugima", kaže majka žrtve iz "Aurore" Sendi Filips .

Pitanje oružja podelilo je Ameriku u kojoj gotovo da nema kuće bez oružja - zabranu samo automatskog oružja podržava 58 odsto Amerikanaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.