Obama protiv Asada

Izvor: RTS, 18.Avg.2011, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama protiv Asada

Američki predsednik Barak Obama traži da se Asad povuče sa vlasti. SAD i EU pooštravaju sankcije. Savet bezbednosti UN ponovo o krizi u Siriji, predlaže se međunarodna istraga. Asad tvrdi da su vojne i policijske operacije protiv demonstranata zaustavljene.

Predsednik SAD Barak Obama je po prvi put, od početka brutalnih obračuna sirijskih snaga sa demonstrantima, pozvao sirijskog predsednika Bašara el Asada da se povuče sa vlasti.

"Za dobrobit >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sirijskog naroda, došlo je vreme da Asad napusti vlast", rekao je Obama u izvršnom naređenju, kojim zamrzava sva sredstva sirijske vlade pod američkom jurisdikcijom i zabranjuje transakcije sa Sirijom.

SAD je ranije pozivao Asada da prihvati demokratske reforme ili da se "skloni sa puta", ali ova Obamina izjava predstavlja prvi eksplicitan poziv da Asad napusti vlast.

Evropska unija je, slično kao i SAD, pozvala Asada da siđe sa vlasti i zapretila da će pooštriti sankcije protiv sirijskog režima.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da je EU u više navrata isticala da brutalna represija mora biti prekinuta, na šta se sirijsko vođstvo oglušilo, prenosi Rojters.

"EU razmatra nove restriktivne mere koje će proširiti sankcije protiv režima u Siriji", rekla je Eštonova.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka, takođe, su pozvale Asada da izvuče pouke iz činjenice da je vlada Sirije nema podršku naroda i da napusti vlast.

Upozorenja za trenutni prekid nasilja nad civilima i prekid sirijske politike masovnih hapšenja i mučenja sve su ozbiljnija, iako je sirijski predsednik Bašar el Asad juče rekao da su vojne i policijske operacije protiv demonstranata zaustavljene.

Asad je, u telefonskom razgovoru, generalnom sekretaru UN Ban Kimunu rekao da su vojne i policijske operacije protiv demonstranata zaustavljene, saopštio je portparol UN.

Sirijski predsednik je naveo i listu planiranih reformi, uključujući ustavne promene i izbore i pristao je na dolazak humanitarne misije UN u Damask. Međutim, Sirija sprečava većinu stranih novinara da uđe u tu zemlju i da proveri Asadove tvrdnje.

Mogući zločini protiv čovečnosti 

Istražitelji ljudskih prava UN sopštili su da su sirijske snage pucale na mirne demonstrante širom zemlje, često iz blizine i bez upozorenja i ubile najmanje 1.900 civila što bi moglo da se pokaže kao zločin protiv čovečnosti.

Tenkovi, granate, snajperi, teška artiljerija i helikopteri korišćeni su u napadu čiji je cilj bio slamanje opozicije režimu predsednika Bašara al-Asada, navodi se u izveštaju podnetom Savetu UN za ljudska prava, koji treba u ponedeljak da održi specijalnu sednicu posvećenu Siriji, prenosi Rojters.

Tim čiji izveštaj pokriva događaje od polovine marta ove godine do polovine jula nije imao dozvolu da uđe u Siriju ali je razgovarao sa žrtvama i očevicima ubistava u regionu.

Do sada je sačinio listu od 50 počinilaca na različitim nivoima sirijske vlade koja se može koristiti u budućim istragama.

Savet bezbednosti UN danas će ponovo održati sastanak o krizi u Siriji, a visoki komesar UN za ljudska prava trebalo bi da zatraži od Saveta bezbednosti otvaranje međunarodne istrage o represiji sirijskog režima nad demonstrantima.

U gušenju prodemokratskih demontracija u Siriji, od sredine marta kada su započeli protesti, ubijeno je najmanje 2.000 civila i na desetine hiljada je uhapšeno.

U poslednjim napadima na lučki grad Latakija na desetine ljudi je ubijeno, a oko 5.000 palestinskih izbeglica bilo je primorano da pobegne iz izbegličkih kampova.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.