Obama priznao sirijsku opoziciju

Izvor: Politika, 13.Dec.2012, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama priznao sirijsku opoziciju

Politička podrška koja ne menja mnogo prilike na terenu

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Predsednik Barak Obama je formalno priznao novoosnovani Opozicioni savet Sirije kao „legitimnog predstavnika sirijskog naroda”. Ovaj potez, veoma sličan svojevremenom u Libiji, politička je podrška frontu već 20-mesečne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pobune protiv predsednika Bašara el Asada, ali, prema prvim ocenama, neće mnogo promeniti prilike na terenu.

Došao je neposredno uoči jučerašnjeg sastanka „Prijatelja Sirije” u Maroku, koji je okupio sirijske opozicione vođe i njihove zapadne prijatelje, na koji zbog bolesti nije otputovala šefica američke diplomatije. Uočava se međutim da Obamino priznanje opoziciji ne daje status vlade, a s tim ni pristup sirijskim parama na inostranim računima, preuzimanje ambasada i slično.

SAD sem toga slede ono što su već učinili saveznici: Britanija, Francuska, Turska i članice Zalivskog saveta za saradnju (Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati).

Američko priznanje je došlo posle procena da je Opozicioni savet, u čijem formiranju su američka diplomatija i njene službe bili veoma angažovani, sada „dovoljno sveobuhvatan” i da kao takav može da zastupa sirijsko stanovništvo. U Obaminoj objavi, datoj tokom intervjua sa Barbarom Volters na televiziji Ej-Bi-Si, nije međutim bilo najave eventualnog vojnog angažovanja SAD u svrgavanju Asada.

Sirijski pobunjenici su poslednjih nedelja ostvarili izvestan napredak, ali režim i danje koristi avijaciju i artiljeriju za odbranu svojih uporišta, pre svega onog u prestonici, Damasku.

Neposredno pre nego što će američki predsednik objaviti priznanje opozicije, Stejt department je napravio oštar rez prema jednoj od pobunjeničkih grupa. „Nusra front” je formalno proglašen „stranom terorističkom organizacijom”, povezanom sa Al Kaidom, sa svim praktičnim posledicama koje to povlači, uključujući i likvidaciju njegovih lidera.

Ovo međutim nije naišlo na dobar prijem kod drugih ustaničkih grupa, među kojima su neke „Nusra frontu” čak čestitale na „odlikovanju”. Glavna primedba na račun Vašingtona je zašto i Asadov režim nije proglašen „terorističkim”, s obzirom na to da je ubio više civila nego bilo koja pobunjenička grupa tokom sirijskog građanskog rata.

Džihadisti u redovima sirijske pobune su inače jedan od glavnih razloga za američko oklevanje da je pomogne u oružju, zbog opravdanih strahovanja da bi ono kasnije bilo upotrebljeno u „svetom ratu” protiv Amerike. „Nusra frontu” se pripisuje više od 40 samoubilačkih bombaških napada, što je glavna metoda Al Kaide.

Obama je naglasio da „priznanje podrazumeva i odgovornosti” sirijske opozicije, poručujući joj sasvim konkretno da mora da se bolje organizuje, da jasnije zastupa sve delove društva, kao i da se obaveže da će u političkoj tranziciji posle dolaska na vlast poštovati manjinska prava i prava žena.

Obraćajući se učesnicima sastanka „Prijatelja Sirije” juče u Marakešu, zamenik državnog sekretara Vilijam Berns je pominjao samo „neletalnu” američku pomoć pobunjenicima:  14 miliona dolara za hitnu medicinsku pomoć i oko 50 miliona za pomoć „ostvarivanju boljih komunikacija” među građanskim organizacijama Sirije, što treba da im omogući i „efikasnije izbegavanje napada režima”.

Berns je opozicioni savez pozvao i da bude čvrst u otporu ekstremistima „koji pobunu žele da iskoriste za sopstvene ciljeve”.

-------------------------------------------------------------------------

Ruska kritika

Moskva – Reagujući na američki potez Rusija je juče kritikovala Vašington, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je iznenađen i da izgleda da se Amerika kladi na „oružanu pobedu” opozicije nad snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada, prenela je agencija Rojters. „Ovo je suprotno dogovoru postignutom u Ženevi, prema kome se predlaže početak svesirijskog dijaloga između predstavnika koga imenuje vlada, s jedne strane, i predstavnika opozicije, s druge strane”, istakao je Lavrov.

M. Mišić

objavljeno: 13.12.2012.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nova nada za Siriju

Izvor: Deutsche Welle, 14.Dec.2012, 11:11

Oko 130 zemalja priznalo je sirijsku opoziciju kao „legitimnog predstavnika sirijskog naroda“. Opozicija smatra da je u međuvremenu ojačala dovoljno da sopstvenim snagama skine Asada. Jedino im je potrebno - još oružja.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.