Obama primio izveštaj o pokušaju napada

Izvor: Vesti-online.com, 31.Dec.2009, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama primio izveštaj o pokušaju napada

Američki predsednik Barak Obama primio je preliminarni izveštaj o tome kako je došlo do toga da jedan mladi Nigerijac unese eksploziv u putnički avion za Sjedinjene Države i pokuša teroristički napad.

Obama je pre dva dana izjavio da je "mešavina ljudskih i sistemskih grešaka" doprinela "potencijalno katastrofalnom propustu u bezbednosti," kada je 23-godišnji Umar Faruk Abdulmutalab 25. decembra uneo eksploziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u avion kompanije Nortvest erlajns, na liniji Amsterdam - Detroit.

Otac osumnjičenog, ugledni nigerijski bankar i bivši ministar u vladi, ranije je upozorio američke funkcionere u Nigeriji na ekstremistička gledišta svoga sina. Ime njegovog sina ubačeno je u bazu podataka američkih vlasti, ali ne i u spisak koji bi ga sprečio da se ukrca u pomenuti avion, navodi radio "Glas Amerike".

Obama je takođe u utorak rekao da je obaveštajna zajednica imala podatke koje je mogla da podeli sa drugima, što je moglo da dovede do toga da se Abdulmutalabovo ime uvrsti u spisak onih kojima se zabranjuje ulazak u avione.

Abdulmutalab, koji je izjavio da su ga trenirali operativci Al-Kaide u Jemenu, osumnjičen je da je bezuspešno pokušao da aktivira eksploziv sakriven ispod odeće.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.