Obama predložio da se okončaju programi praćenja Amerikanaca od strane specijalnih službi

Izvor: Vostok.rs, 26.Mar.2014, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama predložio da se okončaju programi praćenja Amerikanaca od strane specijalnih službi

26.03.2014. -

Barak Obama je rešio da označi kraj programa masovnog praćenja američkih građana od strane specijalnih službi. Predsednik SAD namerava da iznese kongresu specijalni nacrt zakona koji će ograničiti mogućnosti specijalnih službi u sakupljanju, čuvanju i obradi informacija o telefonskim razgovorima građana.

Promene će se ticati rokova čuvanja informacija i pravila dostupa njima. Inovacije su već ocenili kako zakonodavci i saradnici specijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << službi, tako i pravobranioci. Uključujući glavnog junaka priče oko specijalnih službi Edvarda Snoudena.

Barak Obama, kako je obećao, započinje masovnu reformu programa specijalnih službi, usmerenih na sakupljanje podataka o aktivnosti pretplatnika mobilnih mreža. Predsednik SAD je potvrdio da namerava da predloži kongresu zemlje nacrt zakona koji će lišiti Agenciju za nacionalnu bezbednost prava sakupljanja podataka o telefonskim razgovorima. Uskoro će dokument biti iznet pred zakonodavni organ. U prvom redu reč je o tome da ANB više neće sakupljati informacije o telefonskim razgovorima stanovnika SAD. Podaci će se čuvati samo u telefonskim kompanijama tokom godinu i po, a kasnije brisati. Specijalne službe će imati pravo dostupa „metapodacima“ (brojevima pretplatnika, datumu i dužini razgovora ili slanju poruke), ali svaki put agencija će morati da dobije dozvolu suda.

Evo kako je sam Obama prokomentarisao ove inovacije za vreme konferencije za štamšu u Hagu, gde se predsednik SAD nalazi u radnoj poseti.

- Kako sam govorio pre nekoliko meseci, poručio sam agencijama koje odgovaraju za obaveštajnu delatnost da mi pruže varijante promene programa sakupljanja podataka. One su to učinile i ponudile varijante koje su, kako mi se čini, vrlo perspektivne. One se tiču dve glavne primedbe građana. Prva je da vlada čuva ogroman broj informacija. Kao drugo, reforma će dovesti do toga da će sudije koje donose odluke u sakupljanju podataka proučavati ne samo programe u celini, već i zahteve povodom svakog pretplatnika. Tako da sam uveren da će promene omogućiti da se i dalje borimo protiv terorističkih opasnosti i istovremeno da smirimo građane.

Sudeći po tome što incijativa potiče od vladinih agencija, negodovanja od strane specijalnih službi ne treba da bude. Bivši i aktuelni saradnici ANB i Cije kažu da su resori zadovoljni predloženim izmenama. Spremni su da utvrde nova pravila rada specijalnih službi i članovi kongresa. Evo šta je izjavio šef komiteta za poslove obaveštajne delatnosti predstavničkog doma republikanac Majk Rodžers.

- Mislimo da smo uspeli da nađemo rešenje koje će obustaviti masovno sakupljanje metapodaka od strane vlade, ali istovremeno i pružiti mogućnost da brani nacionalnu bezbednost SAD i da prati teroriste.

Na inicijative Baraka Obame već je reagovao autor grandioznog skandala oko programa praćenja američkih specijalnih službi – Edvard Snouden. Bivši saradnik ANB je uveren da je ono što se desilo pobeda građanskog društva. U Snoudenovoj izjavi koju je objavio Američki savez građanskih sloboda ukazuje se da je to prekretnica, a Barak Obama je priznao da ovi veliki programi praćenja nisu bili neophodni i trebalo bi da budu zatvoreni. Između ostalog kompjuterski ekspert priznaje da treba uložiti još mnogo napora kako bi se obnovila građanska prava stanovnika SAD.

Roman Mamonov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.