Obama pozdravio istorijski sporazum s Avganistanom

Izvor: Press, 30.Sep.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama pozdravio istorijski sporazum s Avganistanom

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas, kako je rekao, istorijsko potpisivanje dugo odlaganog sporazuma s Avganistanom, koji će omogućiti da u toj zemlji ostane oko 10.000 američkih vojnika i posle kraja 2014. godine.
"Danas smo postavili istorijski dan u američko-avganistanskom partnerstvu koji će pomoći unapređenju naših zajedničkih interesa i bezbednosti Avganistana na duži >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rok", saopštio je Obama.

Bilateralni sporazum potpisali su danas savetnik za nacionalnu bezbednost Hanif Atmar i američki ambasador Džejms Kaningem u predsedničkoj palati, jedan dan nakon inauguracije novog predsednika Ašrafa Ganija. Potpisivanje je prenosila lokalna televizija.

Ganijev prethodnik Hamid Karzaji, dugo je odbijao da potpiše sporazum, podsetila je britanska agencija, dodajući da su zbog toga bili zategnuti odnosi sa SAD.

"Ovaj sporazum predstavlja poziv avganistanske vlade da se ojačaju odnosi koje smo izgradili u poslednjih 13 godina", naveo je Obama u saopštenju.

On je istakao da će tim sporazumom američkom vojnom osoblju biti omogućeno da kroz zakonski okvir ispuni dva cilja u narednoj godina, a to je da se obračuna s ostacima Al-Kaide i da obuči, savetuje i pomaže snagama bezbednosti Avganistana.

Bezbednosni sporazum, nastavio je Obama, odražava naše zalaganje da se podrži nova vlada jedinstva Avganistana.

"Radujemo se da ćemo ubuduće raditi s novom vladu na jačanju partnerstva, avganistanske suverenosti, stabilnosti, jedinstva i dobrobiti i da će to pomoći da se porazi Al-Kaida i njene ekstremističke filijale", rekao je Obama.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama pozdravio istorijski sporazum s Avganistanom

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2014

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama pozdravio je danas, kako je rekao, istorijsko potpisivanje dugo odlaganog sporazuma s Avganistanom, koji će omogućiti da u toj zemlji ostane oko 10.000 američkih vojnika i poslije kraja 2014..."Danas smo postavili istorijski dan u američko-avganistanskom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.