Obama podržao zakon o zabrani poluautomatskog oružja

Izvor: Blic, 18.Dec.2012, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama podržao zakon o zabrani poluautomatskog oružja

Američki predsednik Barak Obama podržava napore senatorke Dijane Fajnstin za ponovno uvođenje zabrane proizvodnje poluatomatskog oružja za civilnu upotrebu, kao i svakog zakona kojim bi se prevazišli propusti u prodaji oružja, saopštila je večeras Bela kuća.

- Jasno je da kao nacija nismo učinili dovoljno da se pozabavimo problemom nasilja vezanog za oružje - rekao je portparol Bele kuće Džejms Karni, dodajući da Obama "želi da pokrene (stvari) u narednim sedmicama".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Posle stravičnog masakra u osnovnoj školi u Konektikatu u kome je ubijeno 20 dece, senatorka iz redova demokrata Dijana Fajnstin saopštila je u nedelju da namerava da predloži zakon kojim se zabranjuje proizvodnja poluatomatskog oružja za civilnu upotrebu na prvom zasedanju novog saziva Kongresa u januaru.

- Predstaviću (zakon) u Senatu i isti zakon biće predstavljen u Predstavničkom domu, zakon o zabrani poluautomatskog oružja - rekla je senatorka iz Kalifornije.

Upitana da li će predsednik SAD Barak Obama, takođe demokrata, podržati ovaj zakon, dugogodišnja političarka iz Kalifornije je odgovorila da veruje da hoće.

Ipak, da bi ovakav zakon prošao kroz podeljeni Kongres i demokrate i republikaci u Predstavničkom domu i Senatu morali bi da ga podrže. Savezna zabrana poluautomatskog oružja koja je stupila na snagu 1994, istekla je 2004. i pokušaji da se ponovo oživi su doživeli neuspeh.

Obama je podržavao obnavljanje ovog zakona tokom izborne trke za predsednika 2008. ali tokom prvog mandata to nije postavio kao prioritet.

Masakr u osnovnoj školi "Sendi Huk" u Njutaunu u petak kada je 20-godišnji Adam Lanza ubio 20 dece, starosti šest ili sedam godina i šest odraslih osoba, ponovo je pokrenuo pozive Obami da pokrene pitanje kontrole oružja.

Žrtve su upucane nekoliko puta iz poluautomatskog oružja, a neki od đaka bili su ubijeni sa male razdaljine.

Povezane vesti: Većina dece u Njutaunu vratila se na nastavu "Ja sam majka Adama Lance": Tekst koji je imao više od milion lajkova "Ne možemo u školu, naša učiteljica je mrtva" Sahranjena dva dečaka, žrtve masakra u Njutaunu Obama u Njutaunu: SAD moraju da učine više da zaštite svoju decu
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obama za zabranu poluautomatskog oružja

Izvor: Radio 021, 19.Dec.2012, 10:10

Američki predsednik Barak Obama podržava napore senatorke Dijane Fajnstin za ponovno uvođenje zabrane proizvodnje poluautomatskog oružja za civilnu upotrebu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.