Obama ozvaničio reformu zdravstva

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 30.Mar.2010, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama ozvaničio reformu zdravstva

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama potpisao je konačni tekst istorijskog zakona o reformi zdravstvene zaštite, čime je ispunio jedno od ključnih predizbornih obećanja.

Taj zakon predstavlja najznačajniji dokument iz oblasti socijalnog zakonodavstva, koji će omogućiti da čak 32 miliona Amerikanaca prvi put bude zdravstveno osigurano. SAD su poslednje među bogatim nacijama koja je dobila takav zakon. Njime je određeno da se u narednih 10 godina na zdravstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštitu odvoji 940 milijardi dolara.

Obama je zakon potpisao na državnom Univerziitetu Severna Virdžinija, u Aleksandriji, nadomak Vašingtona.

Zakon je izazvao velike podele u SAD. Protiv reforme su glasali svi republikanci u Kongresu, pa i jedan broj demokrata, ali je zahvaljujući soliidnoj većini koju Obamina Demokratska stranka ima u oba kongresna doma, zakon usvojen tesnom većinom.

Reformom će zdravstveno osiguranje postati obavezno za sve Amerikance i biti prošireno i na one sa najnižim prihodima koji nisu mogli da plaćaju stalno rastuće premije osiguranja.

Zakon predviđa da se bolesnima više neće moći uskratiti osiguranje, sva starosna organičenja biće uklonjena i biće usvojena nova politika koja treba da ispuni više zdravstvene standarde.

Poslodavci koji upošljavaju 50 ili više radnika moraće da im obezbede zdravstvenu zaštitu, a predviđeno je i da deca koja žive sa roditeljima budu na roditeljskoj polisi do 26. godine, umesto do dosadašnjih 18 godina.

U sklopu istog zakona je i Inicijativa za pomoć studentima, kojom se reforrmiše čitav sistem kreditiranja studenata, ukida 60 milijardi dolara "težak" program državnih subvenciija za privatne studentske kredite i zamenjuje ih državnim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.