Obama osuđuje Severnu Koreju

Izvor: B92, 26.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama osuđuje Severnu Koreju

Njujork, Vašington -- Severna Koreja danas je ispalila još dve rakete kratkog dometa. Savet bezbednosti jednoglasno je sinoć osudio jučerašnju nuklearnu probu.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je osudio severnokorejsku nuklearnu probu, navodeći da ona predstavlja "jasno kršenje" rezolucije usvojene 2006. Rezolucija iz 2006. godine doneta je nakon što je Pjongjang izveo svoju prvu nuklearnu probu.

"Članovi Saveta bezbednosti odlučili su da odmah počnu sa izradom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezolucije po tom pitanju", navedeno je u saopštenju izdatom nakon sednice održane iza zatvorenih vrata.

Severna Koreja je danas ispalila još dve rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, javila je južnokorejska agencija Jonhap pozivajući se na izvore iz južnokorejske vlade.

Ovaj potez, prema rečima jednog južnokorejskog zvaničnika, dodatno pojačava tenzije na Korejskom poluostrvu.

Podsetimo, Severna Koreja juče je potvrdila da je uspešno izvršila nuklearnu probu, podižući eksplozivnu moć i kontrolu svog nuklearnog oruđa na novi nivo.

Pjongjang je drugu nuklearnu probu izvršio pošto je prošlog meseca upozorio da će na taj način reagovati na pooštravanje međunarodnih sankcija zbog lansiranja balističke rakete.

Severna Koreja je 29. aprila zapretila da će izvršiti drugu nuklearnu probu, posle prve u oktobru 2006, u znak protesta zbog toga što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio njeno lansiranje balističke rakete dalekog dometa, što je dovelo do pooštravanja ranije uvedenih međunarodnih sankcija.

Obama osuđuje probu

Predsednik SAD Barak Obama oštro je osudio novu nuklearnu probu koju je izvela Severna Koreja, navodeći da je neophodan odgovor SAD i međunarodne zajednice.

Nuklearne i balističke aktivnosti Severne Koreje "predstavljaju ozbiljnu pretnju za mir i bezbednost u svetu, zbog toga to oštro osuđujem", rekao je Obama u kratkoj izjavi u Beloj kući.

Obama je rekao da aktivnosti Pjongjanga "ugrožavaju bezbednost naroda u severoistočnoj Aziji".

"To predstavlja flagrantno kršenje međunarodnih zakona", naveo je američki predsednik.

Takođe, Obama je pozvao sinoć Južnu Koreju i Japan na razgovor o tome kako da međunarodna zajednica reaguje na nuklearni program Severne Koreje.

Zvaničnik: SAD unapred obaveštene

Severna Koreja je prethodno najavila Sjedinjenim Američkim Državama svoju nameru da izvrši nuklearnu probu, izjavio je visoki američki zvaničnik.

Kako je jutros iz Vašingtona prenela južnokorejska novinska agencija Jonhap, visoki funkcioner američke administracije, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da je nešto manje od sata pre nego što će juče ujutro da detonira nuklearnu napravu, Severna Koreja o tome obavestila američki Stejt dipartment.

SAD su odmah o tome obavestile vlade Japana, Južne Koreje, Kine i Rusije, i naložile svojim stručnim agencijama da "utvrde šta se dogodilo", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Hilari Klinton: "Severna Koreja mora da plati cenu svoje odluke"

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je danas svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova i zatražila od njega "brz i jedinstven" odgovor međunarodne zajednice prema Severnoj Koreji, izjavio je portparol Stejt departmenta Jan Keli.

"Ona je pozvala danas ruskog ministra inostranih poslova Lavrova i još jednom istakla značaj brzog i jedinstvenog odgovora na provokacije Severne Koreje", rekao je novinarima Keli.

Klinton je juče telefonirala kineskom kolegi Jang Iječiju, južnokorejskom šefu diplomatije Ju Mijung-hvanu i japanskom ministru Hiromfumi Nakasoneu kao i šefu australijske diplomatije Stivenu Smitu, podsetio je portparol.

"Hilari Klinton želi da bude sigurna da će medjunarodna zajednica poslati snažnu poruku Severnoj Koreji i da će joj reći da mora da plati cenu svoje odluke" .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.