Obama oštro kritikuje republikanske kandidate

Izvor: RTS, 27.Jul.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama oštro kritikuje republikanske kandidate

Američki predsednik Barak Obama oštro kritikuje republikanske kandidate za predsednika SAD Majka Hakabija, Donalda Trampa i Teda Kruza zbog napada na njegovu administraciju. Napadi bi bili smešni da nisu tužni, kaže Obama.
Predsenik SAD optužuje republikanske pretendente da u kampanji krše američku tradiciju da se ne odnose olako prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ozbiljnim pitanjima poput spoljne politike, javlja Tanjug.

Kako kaže, bez obzira koja stranka osvoji Belu kuću, želeo bi da bude siguran da će ključeve dati nekome ko je u stanju da bude ozbiljan i pošten.
Obama je do sada uglavnom izbegavao da se uključuje u sve burniju debatu o tome ko bi trebalo da bude novi predsednik. Međutim, tokom konferencije za štampu sa premijerom Etiopije u Adis Abebi, prvi čovek SAD je rado odgovorio na pitanje o kritikama koje mu upućuje Hakabi, bivši guverner Arkanzasa.
Hakabi je dan ranije rekao da je Obama bio tako naivan povodom Irana da je pristao na sporazum koji bi "Izraelce praktično ispratio do vrata pećnice", aludirajući na krematorijume u nacističkim logorima tokom holokausta, prenosi AP.
Obama je rekao da Hakabi ovakvom retorikom pokušava da "privuče pažnju" i da istisne Donalda Trampa iz naslova u novinama. "Americi u ovom trenutku ne treba takav lider," rekao je Obama.
Hilari Klinton je na pres-konferenciji u Ajovi ocenila da su Hakabijeve izjave uvredljive. "Nisam razočarana, ja sam istinski i lično uvređena", rekla je Klintonova.
Hakabi je odmah odbacio Obamine kritike rekavši da je "smešno i tužno" što on ne shvata iransku pretnju da će uništiti Izrael ozbiljno.
"Ja ću stajati uz našeg saveznika Izrael kako bi sprečili teroriste u Teheranu da postignu svoj proklamovani cilj novog holokausta," rekao je Hakabi u saopštenju.
Obama je kritikovao i Kruza, senatora iz Teksasa što je posle sporazuma o iranskom nuklearnom programu rekao da je Obama a ne Iran glavni državni sponzor terorizma.
"I to su lideri Republikanske stranke", rekao je Obama u neverici.
Američki predsednik je upozorio da se ovim uspostavlja praksa koja guši dobru politiku u SAD.
"Američki narod zaslužuje nešto bolje. Sigurno predsedničke debate zaslužuju da budu bolje", poručio je Obama.
Donald Tramp, čiji rejting raste, izazvao je zgražanje Republikanske stranke provokativnim izjavama o imigrantima, ali i svojim republikanskim rivalima.
Obama je pomenuo kako je Tramp odbacio reputaciju senatora Džona Mekejna kao ratnog heroja zato što je bio zarobljen u Vijetnamu rekavši da voli ljude "koji nisu zarobljeni".
Hvaleći Mekejnov heroizam, Obama je rekao da je Republikanska stranka bila šokirana Trampovom izjavom, ali da ona proističe iz kulture u kojoj se takvi komentari tolerišu.
"Kada su o meni govorili nedopustive stvari, mnogi od onih koji su sada zgroženi zbog Mekejna su ćutali", rekao je Obama i dodao da obe stranke moraju da pristupe kampanji dostojanstveno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.