Obama nudi novi početak Iranu

Izvor: Blic, 21.Mar.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama nudi novi početak Iranu

Barak Obama, predsednik SAD, obratio se iranskom narodu u direktnoj video poruci bez presedana i ponudio nov početak u odnosima sa Teheranom.

„Moja administracija se obavezala na diplomatiju koja će se pozabaviti celinom pitanja s kojima se suočavamo”, kazao je u tom obraćanju Obama.

Poruka je tempirana tako da pada u vreme svečane proslave praznika Novruza, kojim Iranci obeležavaju dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proleća i svoju tradicionalnu novu godinu, a američki predsednik u njoj, između ostalog, tvrdi da želi da govori direktno narodu i liderima Islamske Republike, kao i da je njegova administracija rešena da izgradi konstruktivne veze između SAD, Irana i međunarodne zajednice.

„SAD hoće da Iran zauzme mesto koje mu s pravom pripada u zajednici naroda. Vi imate to pravo, ali uz njega idu i stvarne obaveze”, zaključuje Obama.

Njegova poruka je distribuirana iranskim medijima sa titlovima na farsiju, a postavljena je i na zvaničnom sajtu Bele kuće.

Ajatolah Ali Hamnei, vrhovni iranski verski vođa, izjavio je povodom obraćanja Obame da su svetske sile sada uverene da neće moći da zaustave razvoj nuklearne tehnologije u Iranu.

Ali Akbar Džavanfekr, uticajni savetnik iranskog predsednika Mahmuda Ahmedinedžada, izjavio je da SAD moraju da priznaju svoje greške iz prošlosti ako žele angažovanje Irana.

Odnosi Irana i SAD već duže su napeti zbog kontroverzne nuklearne aktivnosti Teherana i bojazni SAD da iranski program obogaćivanja uranijuma predstavlja samo paravan za izgradnju nuklearnog oružja.

Spoljnopolitički šef EU Havijer Solana ocenio je Obamin apel kao „veoma konstruktivan” i pozvao Teheran da ga pomno razmotri. Obraćanje predsednika SAD Iranu pozdravili su Nikola Sarkozi, francuski predsednik, kao i Sergej Rjabkov, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije.

Uvredio paraolimpijce

Barak Obama je prvi predsednik SAD koji se pojavio u emisiji „Tunajt šou” Džeja Lenoa. Ovaj mu je postavio pitanje vezano za slab Obamin rezultat u kuglanju za vreme predizborne kampanje, a Obama se našalio na račun svog kuglaškog umeća, rekavši da je ono „kao na Paraolimpijskim igrama”. Bil Bartons, portparol Bele kuće, nakon toga je morao da ga pravda da „ni u kom slučaju nije želeo da omalovaži Paraolimpijske igre” i da predsednik „smatra da je to divan projekat”.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prvi aktuelni američki predsednik u večernjem tok-šou programu

Izvor: VOA, 20.Mar.2009, 23:37

Prvi put otkako je preuzeo funkciju, predsednik Barak Obama obišao je Kaliforniju, koja se ubraja u jednu od država najteže pogođenih trenutnom ekonomskom recesijom. Posetu je završio juče, pojavljivanjem ma TV mreži NBC u večernjem šou Džeja Lenoa, ..

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.