Obama najpopularniji među svetskim liderima

Izvor: Blic, Tanjug, 30.Jun.2009, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama najpopularniji među svetskim liderima

Američki predsednik Barak Obama uživa najveće poverenje građana u svetu, dok su iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i ruski premijer Vladimir Putin najmanje popularni među svetskim liderima, pokazala je jedna američka anketa javnog mnjenja sprovedena u 20 zemalja.



Prema anketi koja je obuhvatila gotovo dve trećine svetskog stanovništva, 62 odsto ljudi ima poverenje da će Obama ispravno postupati u svetskim pitanjima. Za njim sledi nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kancelarka Angela Merkel koja uživa poverenje 40 odsto, a nepoverenje 38 odsto stanovništva u svetu.

Najniži rejting od 28 odsto podrške ima iranski lider Ahmadinedžad, čija je pobeda na nedavnim izborima izazvala ulične proteste u Iranu.

Ruski premijer Vladimir Putin uživa podršku 34 odsto, a nepoverenje 50 odsto anketiranih. Inače, nijedan lider izuzev Obame nije dobio veću podršku od 40 odsto, preneo je Rojters.

"Obama u ovom trenutku ima jedinstvenu poziciju u očima svetske javnosti", izjavio je Stiven Veber iz Vorld Pablic Opinion, organizacije pri Univerzitetu u Merilendu koja je sprovela anketu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun uživa relativno veliku podršku od 40 odsto, dok je francuski predsednik Nikola Sarkozi poboljšao rejting u odnosu na prošlu godinu i sada uživa poverenje 34 odsto građana.

Trideset šest odsto anketiranih ima poverenje u britanskog premijera Gordona Brauna, a 45 odsto ima negativno mišljenje o njemu, dok kineski predsednik Hu Đintao uživa poverenje 32 odsto, a neporverenje 44 odsto ispitanika.

Anketa je sprovedena u Kini, Indiji, SAD, Indoneziji, Nigeriji, Rusiji, Meksiku, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Poljskoj, Azerbejdžanu, Ukrajini, Keniji, Egiptu, Turskoj, Iraku, na palestinskim teritorijama i u Južnoj Koreji.

Obama dobio skulpturu u muzeju voštanih figura u Parizu

Muzej Greven u Parizu, francuska verzija londonskog muzeja voštanih figura Madam Tiso, predstavio je skulpturu američkog predsednika od voska u podnožju Ajfelove kule.

Tokom predstavljanja novinarima, figura je bila okružena četvoricom glumaca kao telohraniteljima, a Obama je obučen u tamno odelo sa crveno belom kravatom, dok na reveru ima značku u obliku američke zastave. Obama će prostor u muzeju deliti sa figurom svog francuskog kolege Nikolasa Sarkozija i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.