SAD najavile plan za sprečavanje genocida

Izvor: Blic, 04.Avg.2011, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD najavile plan za sprečavanje genocida

VAŠINGTON - SAD su danas najavile plan za sprečavanje ili odvraćanje od genocida u svetu.

Američki predsednik Barak Obama danas je naredio preispitivanje američkog pristupa slučajevima genocida i primenu nove strategije, imajući u vidu spor odgovor SAD na genocid u Ruandi u kojem je 1994. ubijeno 800.000 ljudi.

"Sprečavanje masovnih zločina i genocida je u srcu nacionalnih interesa i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moralne odgovornosti SAD", napisao je Obama u predsedničkoj direktivi.

On je dodao da je "američka reputacija ugrožena", kao i da se sposobnost SAD da podstaknu promene dovodi u pitanje ako ne reaguju na masovna ubistva i genocid.

Američki predsednik je naložio da se u narednih 100 dana preispitaju sva ekonomska, diplomatska i politička sredstva za uspostavljanje mehanizama za prevenciju genocida bes slanja vojnih snaga.

Obama je, takođe, formirao Kancelariju za prevenciju masovnih ubistava koja bi trebalo da razvije strategiju za sprečavanje pojave genocida i ubrza reakciju američke administracije na masovno kršenje ljudskih prava.

Jedan američki zvaničnik rekao je da je on novi plan jedinstven jer priznaje da američka administracija u prošlosti nije činila dovoljno da spreči genocid.

U Ruandi je "trebalo da prodje mnogo nedelja pre nego što je genocid privukao pažnju i još više da se ustanove strategije koje su mogle da spasu mnoge živote", istakao je taj zvaničnik.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD prave plan sprečavanja genocida

Izvor: B92, 04.Avg.2011

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama naredio je preispitivanje američkog pristupa slučajevima genocida i primenu nove strategije...Taj plan sprečavanja genocida u svetu proistekao je iz sporog odgovora SAD na genocid u Ruandi u kojem je 1994. ubijeno 800.000 ljudi..."Sprečavanje masovnih...

Nastavak na B92...

Obama ima plan za sprečavanje genocida

Izvor: Vesti-online.com, 05.Avg.2011, 03:58

Američki predsednik Barak Obama najavio je novi plan za sprečavanje genocida i naredio da se izvrši revizija dosadašnjeg pristupa, u cilju otklanjanja složenih birokratskih procedura koje koče brzo delovanje, kao što je bio slučaj u Ruandi 1994. godine...Obama je, pored toga, formirao Odbor za...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.