Obama i dalje ne zatvara Gvantanamo

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i dalje ne zatvara Gvantanamo

Američki predsednik Barak Obama potpisao je nacrt zakona o vojnom budžetu za 2011. godinu, najavljujući da će tražiti izmene odredbi koje zabranjuju da se osumnjičenima za terorizam iz Gvantanama sudi pred američkim civilnim sudovima, što koči brzo zatvaranje ozloglašenog zatvora za koje se Obama zalaže od svoje predsedničke kampanje.

"Uprkos tome što se snažno protivim ovim odredbama, potpisao sam zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jer je važno da se odobre izdvajanja za naše vojne aktivnosti u 2011. godini", saopštio je Obama, ističući da će njegova administracija tražiti povlačenje ovih zakonskih odredbi i da će se protiviti svakom pokušaju da se one primenjuju i u budućnosti, javio je Rojters.

"Suđenje teroristima pred federalnim sudom je moćno sredstvo u našim nastojanjima da zaštitimo zemlju i mora da bude među raspoloživim opcijama. Svaki pokušaj da se ono uskrati podriva našu borbu protiv terorizma", istakao je Obama.

Potpisani zakon, između ostalog, zabranjuje finansiranje transfera zatvorenika u SAD, kao i u druge zemlje, osim u slučaju kada se ispune posebni uslovi, a njegove odredbe ističu 30. septembra, kada se završava tekuća budžetska godina koja je počela 1. oktobra 2010.

Obama je obećao da će zatvoriti američki vojni zatvor u bazi Gvantanamo na Kubi, ali je to njegovo nastojanje naišlo na otpor u zemlji.

U zatvoru na Kubi se nalazi još 174 zatvorenika, a republikanci traže da se suđenja održe u Gvantanamu.

Senat i Predstavnički dom američkog Kongresa usvojili su 23. decembra zakon o vojnom budžetu za ovu godinu u iznosu od 725 milijardi dolara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.