Obama i Sarkozi za sankcije Iranu

Izvor: RTS, 31.Mar.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Sarkozi za sankcije Iranu

Iranu treba što pre nametnuti međunarodne sankcije, kako bi odustao od nuklearnog programa, složili se Barak Obama i Nikola Sarkozi. U međunarodnoj zajednici ne postoji saglasnost o uvođenju sankcija, ali je podrška veća nego prošle godine.

Predsednici Sjedinjenih Američkoh Država i Francuske, Barak Obama i Nikola Sarkozi složili su se da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Iranu treba što pre nametnuti međunarodne sankcije, kako bi ta zemlja odustala od nuklearnog programa.

"Nije reč o mesecima, želim sankcije za nekoliko nedelja", poručio je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sarkozijem, i dodao da u međunarodnoj zajednici još ne postoji saglasnost o sankcijama, ali da njihovo uvođenje ima veću podršku nego pre godinu dana.

"Ne želimo nuklearnu trku na Bliskom istoku, dugoročne posledice bile bi neprihvatljive. Nije reč o mesecima, želim režim sankcija za nekoliko nedelja", rekao je Obama.

Predsednici su istakli zajedničku rešenost da se Iranu onemogući da dođe do nuklearnog naoružanja, istakavši da su u tome SAD i Francuska ujedinjene i nerazdvojne.

"Krajnje je vreme da donesemo odluku. Iran ne može da nastavi ovu ludu trku. Iranci zaslužuju bolje od onih koji danas vode tu zemlju", istakao je Nikola Sarkozi.

Francuski predsednik je Obami rekao da će, zajedno sa Angelom Merkel i Gordonom Braunom, učiniti napor da Evropa bude uključena u taj proces.

Iranu nuđeno da se to pitanje reši diplomatski, što je Teheran odbacio, istako je Barak Obama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.