Obama i Putin intenziviraju diplomatsku saradnju

Izvor: Danas, 15.Feb.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Putin intenziviraju diplomatsku saradnju

Moskva, Vašington - Predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin razgovarali su juče o mogućnostima za rešavanje konflikta u Siriji i drugim aktuelnim temama na svetskoj političkoj sceni, saopštio je Kremlj. Dvojica zvaničnika su u telefonskom razgovoru pozitivno ocenila ishod pregovora o Siriji održanih 11. i 12. februara u Minhenu i pružila podršku naporima da prekid vatre stupi na snagu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Oni su se dogovorili da će intenzivirati diplomatsku i drugu saradnju na primeni sporazuma o Siriji postignutog u Minhenu, navodi se u saopštenju Kremlja. Putin je tom prilikom ukazao na značaj zajedničke borbe protiv terorizma, "u kojoj neće biti korišćeni dvostruki standardi". Predsednik Rusije je takođe naglasio neophodnost postojanja "bliskih radnih kontakata između odbrambenih službi Rusije i SAD u cilju borbe protiv takozvane Islamske države". Kremlj navodi i da je Putin izrazio nadu da će zvanični Kijev preduzeti praktične korake u ispunjenju svojih obaveza preuzetih mirovnim sporazumom iz Minska, koji predviđa prekid vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Nade u razrešenje konflikta u Siriji je pobudio dogovor o prekidu neprijateljstava u toj zemlji i dostavi humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovima, koji su objavili američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Turska vojska je juče nastavila da granatira položaje kurdskih boraca na severu Sirije, pri čemu su poginula dvojica boraca, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Ankara je proteklog vikenda uputila zahtev kurdskim borcima iz sastava Jedinica za zaštitu naroda da se povuku sa područja koja su poslednjih dana zauzeli u sirijskoj severnoj provinciji Alep, javile su svetske agencije. Turska vojska je gađala vazduhoplovnu vojnu bazu i druge lokacije koje su kurdski borci zauzeli od sirijskih pobunjenika.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je potvrdio da su turske snage ciljale položaje kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda. "Osvetićemo sa za svaki korak Jedinice za zaštitu naroda", rekao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara. Davutoglu je izjavio da će Turska, ukoliko to bude neophodno, preduzeti vojnu akciju protiv boraca iz vodeće stranke sirijskih Kurda, koju zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

- Možemo, ukoliko bude potrebno, da preduzmemo iste mere u Siriji kao one koje smo primenili u Iraku i iračkom Kurdistanu, Očekujemo da nas naši prijatelji i saveznici podrže govoreći o prošlogodišnjoj kampanji vazdušnih udara koje je Turska preduzela protiv Radničke partije Kurdistana na severu Iraka, poručio je Davutoglu.

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Tursku, zahtevajući da Ankara prekine da bombarduje kurdske borce u sirijskoj provinciji Alep. "Mi smo zabrinuti zbog situacije severno od Alepa i radimo na smirivanju tenzija u svim pravcima. Pozvali smo Tursku da obustavi napade i artiljerijsku vatru", kazao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, prenose svetski mediji.

Saudijska Arabija: "Asad je gotov"

Rijad - Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeir poručio je da ukoliko pregovori o miru u Siriji ne urode plodom, predsednika te države Bašara al Asada treba "ukloniti silom". "Verujem da je Asad oslabio i da je gotov... On će otići ili političkim procesom ili će biti uklonjen na silu... Mi ćemo, koliko god budemo mogli, insistirati na tome da politički proces uspe. Ali ako ne uspe, to će biti zbog tvrdoglavosti sirijskog režima i njihovih saveznika", istakao je šef saudijske diplomatije, uz opasku da će u tom slučaju "postati jasno da nema druge opcije nego da se Bašar al Asad ukloni silom". Saudijski zvaničnik je ukazao da je Saudijska Arabija spremna da pošalje kopnene snage u borbu u Siriji, ali samo u okviru koalicije koju bi predvodila Amerika.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.