Obama i Oland urgiraju zbog klime

Izvor: B92, 10.Feb.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Oland urgiraju zbog klime

Pariz, Vašington -- Predsednici SAD i Francuske uputili su zajednički poziv svim zemljama da im se priključe u "ambicioznom" sporazumu čiji je cilj obuzdavanje klimatskih promena.

Barak Obama i Fransoa Oland su, u tekstu objavljenom u "Vašington postu" i "Mondu", zatražili podršku u angažovanju za postizanje sveobuhvatnog globalnog sporazuma, na konferenciji o klimi u Parizu 2015. godine, radi smanjenja efekata staklene bašte putem konkretnih akcija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednici su ocenili da su dve zemlje, čije prijateljstvo traje već dva veka, saradnjom na globalnim pitanjima poput sirijske krize, iranskog nuklearnog programa i bezbednosti u Africi, uspostavile partnerstvo koje može da služi kao "primer medjunarodne saradnje".

Zajednički članak objavljen je uoči današnje Olandove posete SAD, preneo je AFP.

"S transnacionalnim izazovima se ne može suočavati samo jedna zemlja. Više država mora da se angažuje i ponese teret i snosi troškove vođstva", naveli su Obama i Oland.

Odnosi Vašingtona i Pariza, koji su bili zahladneli posle odbijanja Francuske da učestvuje u invaziji na Irak 2003. godine, u međuvremenu su se znatno poboljšali.

"Pre 10 godina, malo njih je moglo da zamisli da će naše zemlje tako blisko sarađivati u mnogim oblastima. Međutim, proteklih godina se naš savez transformisao", navela su dvojica lidera.

Govoreći o klimatskim promenama, Oland i Obama su naveli da SAD i Francuska smanjuju sopstvenu emisiju ugljenika, mogu da doprinesu jačanju partnerstava u oblasti čistih energetskih tehnologija, kao i da se angažuju po pitanju povećanja nivoa mora i snažnijih oluja.
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.