Obama i Netanjahu o aktuelnim pitanjima

Izvor: Akter, 01.Okt.2014, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Netanjahu o aktuelnim pitanjima

Američki predsednik Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku u Beloj kući izneli su različita viđenja pitanja na Bliskom istoku

Dva lidera međusobno su izvršila pritisak za rešavanje problema u njihovim odnosima - američki predsednik je tražio da prestane stradanje palestinskih civila, dok je izraelski lider upozorio na posledice u slučaju da Iran zadrži određene nuklearne kapacitete.

Današnji sastank Obame i Netanjahua je njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << prvi od letošnjeg rata Izraela protiv Hamasa u kojem je stradalo više od 2.100 Palestinaca, većinom civila, i više od 70 Izraelaca.

Obama je danas rekao Netanjahuu da lideri moraju "pronaći način da se promeni status kvo tako da i izraelski građani budu bezbedni u svojim domovima i đaci u svojim školama od mogućih raketnih napada, ali i da se izbegne tragedija stradanja palestinske dece".

Očekivalo se da će veći deo sastanka Obame i Netanjahua biti posvećen pregovorima sa Iranom o nuklarnom programu, koje vode SAD, Velika Britanija, Franciska, Grčka, Rusija i Kina s 24. novembrom kao krajnjim rokom za postizanje konačnog dogovora.

Izrael pokušaje Irana da napravi nuklearno oružje vidi kao pretnju po svoje postojanje. Netanjahu je ponovio svoju sumnjičavost u diplomatski proces koji će dopustiti Teheranu da zadrži neke aspekte nuklearnog programa.

Netanjahu je rekao da gaji čvrstu nadu da za vreme Obaminog mandata neće biti uklonjene sankcije Iranu uvedene zbog nuklearnih aktivnosti i nesaradnje s međunarodnom zajednicom.

Mada su se Obama i Netanjahu često sastajali, njihov odnos je opterećen tenzijama, između ostalog i zbog Obamine oštre kritike izgradnje jevrejskih naselja na teritorijama koje Palesticni žele u svojoj budućoj državi.

I dok je Netanjahu danas dolazio u Belu kuću, vlasti u Jerusalimu su saopštile da nastavljaju izgradnju 2.500 kuća u spornim oblastima, ali to nije bila tema otvorenog dela sastanka.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.