Obama i Modi za jačanje saradnje

Izvor: VOA, 30.Sep.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Modi za jačanje saradnje

Predsednik Barak Obama i novi indijski premijer Narendra Modi saglasili su se da prodube i prošire partnerstvo dve zemlje u oblastima trgovine, bezbednosti, nauke i tehnologije.

Predsednik Obama je nakon razgovora u Beloj kući rekao da su on i Modi saglasni da je glavni cilj poboljšanje obrazovanja i obuke za zapošljavanje u obe zemlje. Takođe je dodao da indijski premijer deli njegovu viziju o poboljšanju uslova života za, kako je naglasio, preveliki broj Indijaca >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << koji i dalje žive u siromaštvu.

Indijski lider je naveo kako je uveren u brz ekonomski rast i promene u svojoj zemlji i brz razvoj američko-indijskog ekonomskog partnerstva narednih godina. Modi je ukazao da je zatražio Obaminu podršku za dalji olakšani pristup indijskih uslužnih kompanija američkom tržištu.

Obama i Modi razgovarali su i o bezbednosnim pitanjima, među kojima je i borba protiv ekstremista iz Islamske države na Bliskom istoku. Modi je rekao da su se on i američki predsednik saglasili da intenziviraju anti-terorističku i obaveštajnu saradnju.

Dvojica lidera naglasila su i saradnju u pogledu krize izazvane epidemijom ebole, Avganistana i istraživanja svemira. Indijski premijer takođe je naveo da on i predsednik Obama žele da razreše sporna pitanja kada je reč o saradnji u oblasti civilne nuklearne energije.

Modijeva poseta Vašingtonu predstavlja značajan zaokret u odnosu na period od pre gotovo deceniju, kada su Sjedinjene Države odbile da mu izdaju vizu zbog navodne umešanosti u sektaško nasilje u državi Gudžarat u kojem je poginulo više od hiljadu muslimana.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Obama i indijski premijer o trgovini, klimi i borbi protiv terorizma

Izvor: Blic, 01.Okt.2014, 00:41

Američki predsednik Barak Obama i premijer Indije Narendra Modi razmotrili su tokom jučerašnjeg sastanka u Vašingtonu mogućnosti za proširenje bilateralne ekonomske saradnje, kao i pitanja klimatskih promena i saradnje u borbi protiv terorizma...Obama i Modi saopštili su da su na susretu pored...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.