Obama i Kastro najavili novu eru odnosa dve zemlje

Izvor: Blic, 11.Apr.2015, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Kastro najavili novu eru odnosa dve zemlje

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro održali su večeras istorijske razgovore u Panami, što je prvi susret lidera SAD i Kube od hladnoratovske ere 1950-tih godina prošlog veka.

Obama i Kastro su se prethodno sastali na marginama Samita Amerika, posle pomirljivih govora pred oko 30 regionalnih lidera dve Amerike.

Dvojica lidera najavila su novu eru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosa SAD i Kube, dok su se obraćali na Samitu Amerika uoči najavljenih razgovora "u četiri oka".

"Ova promena u politici SAD predstavlja prekretnicu za naš ceo region. Činjenica da predsednik Kastro i ja sedimo danas ovde označava istorijsku priliku", rekao je Obama, obraćajući se ostalim regionalnim liderima okupljenim za ovalnim stolom u Panami.

"Uveren sam da je došlo vreme da probamo nešto novo i značajno s kubanskom vladom a još važnije s kubanskim narodom", rekao je Obama.

Međutim, i Obama i Kastro su priznali da dve zemlje, iako pregovaraju na obnovi diplomatskih odnosa koji su prekinuti 1961. godine, i dalje će imati nesuglasice.

"NEĆEMO SE U SVEMU SLAGATI"

Obama je naveo stanje ljudskih prava na Kubi, a Kastro je ponovio pozive američkom Kongresu da ukine višedecenijski embargo Havani.

"Mislim da to nije tajna, predsednik Kastro, siguran sam da bi se složio (sa mnom), da će i dalje biti značajnih razlika između naše dve zemlje", primetio je Obama.

Kastro je Obami rekao da je spreman da razgovara o svim osetljivim pitanjima, uključujući i pitanja ljudskih prava i slobode štampe.

"Sve može da bude na dnevnom redu", rekao je Kastro i dodao da su se dve zemlje "složile da se neće u svemu slagati".

Kastro i Obama su potom nastavili razgovor iza zatvorenih vrata.

KUBA TRAŽI UKIDANJE EMBARGA

Kubanski predsednik izjavio je danas u Panami da je Obama "pošten čovek" i zatražio ukidanje američkih sankcija Kubi i povlačenje s liste zemalja koje podržavaju terorizam.

Kastro je dodao da pitanje embarga uvedenog Kubi 1962. treba da bude što pre rešeno. Prema njegovim rečima, Kuba bi ocenila kao pozitivan korak SAD u

zbližavanju dve države ako bi vlasti u Vašingtonu "vrlo brzo" odlučile da Kubu skinu sa spiska zemalja koje podržavaju terorizam.

KASTRO ORASPOLOŽIO UČESNIKE SAMITA

Kubanski predsednik poboljšao je atmosferu na Američkom samitu u Panami šaleći se na račun kubanskog dugogodišnjeg odsustva s tog skupa.

Kastro je rekao da Kuba treba da bude specijalno izuzeta iz pravilnika samita da svaki zvaničnik ima pravo da održi govor oko osam minuta.

"Pošto mi dugujete šest samita, Kuba ima pravo da govori osam minuta puta šest, što je 48 minuta", našalio se Kastro.

Raulov brat, bivši predsednik Kube Fidel Kastro, poznat je po držanju dugih govora. Fidel Kastro je ušao u Ginisovu knjigu rekorda za najduži govor održan u UN, koji je trajao četiri sata i 29 minuta bez pauze. (Beta)

 

KLJUČNI MOMENTI

Agencija Rojters prenela je neke od ključnih momenata u odnosima SAD i Kube u poslednjih pet decenija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama i Kastro najavili novu eru odnosa dve zemlje

Izvor: Vesti-online.com, 11.Apr.2015

Americki predsednik Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro najavili su u subotu u Panami novu eru odnosa SAD i Kube dok su se obraćali na Samitu Amerika uoči najavljenih razgovora "u četiri oka"...- Ova promena u politici SAD predstavlja prekretnicu za naš ceo region. Činjenica da predsednik...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.