Izvor: B92, 06.Dec.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Hu razgovarali o S.Koreji

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama pozvao kineskog predsednika Hu Đintaoa da sarađuje sa SAD kako bi Severnoj Koreji uputili poruku da su provokacije neprihvatljive.

Dvojica predsednika o situaciji na Korejskom poluostrvu razgovarali su telefonom u nedelju uveče, saopštila je Bela kuća.

Kineski predsednik Hu je rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kina veoma zabrinuta zbog situacije na Korejskom poluostrvu koja bi mogla da izmakne kontroli ako se to pitanje ne bude rešavalo na odgovarajući način, prenosi Rojters.

"Sada je najvažnije da se staloženo suoči sa situacijom", istakao je Hu i pozvao sve strane na uzdržanost kako se situacija ne bi još više pogoršala.

Podsetimo, Severna Koreja je 23. novembra bombardovala južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong, što je veoma zateglo situaciju u regionu. Četvoro Južnokorejaca poginulo je 23. novembra u granatiranju koje je izvršila Severna Koreja, a 18 ljudi je ranjeno.

Severna Koreja je rekla da je Južna Koreja isprovocirala taj napad zato što su granate, ispaljene tokom južnokorejske vojne vežbe, pale u njene teritorijalne vode.

SAD i saveznici su pozivali na uzdržanost, a od Kine, saveznika Pjongjanga, je traženo da utiče na Severnu Koreju. Peking je pozvao na regionalne razgovore kako bi se smirile tenzije.

Kasnije u toku dana predviđeni su razgovori "vašingtonske trojke" - američke državne sekretarke Hilari Klinton sa njenim japanskim i južnokorejskim kolegama - o napadima Pjongjanga.

Ishod tih razgovora bi trebalo da bude saopštenje koje osuđuje taj napad.

Predstavnik Kine neće učestvovati na tom sastanku, ali će "vašingtonska trojka" razgovarati i o predlogu Pekinga o sazivanju hitnih regionalnih razgovora o krizi.

S druge strane, Južna Koreja je danas započela jednonedeljne pomorske vojne vežbe sa bojevim gađanjem, uprkos upozorenjima Pjongjanga da ne izvodi provokativne vežbe u problematičnim vodama sa zapadne strane poluostrva.

Seul je istakao da nije planirano da se vežbe održe u blizini ostrva Jeonpjeong.

Pjongjang ocenjuje da održavanje ovih vežbi pokazuje da je Seul "veoma odlučan" u tome da započne rat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.