Obama bez odluke o akciji u Siriji

Izvor: B92, 25.Avg.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama bez odluke o akciji u Siriji

Predsednik Barak Obama za sada nije doneo nikakvu odluku o tome da li da odobri vazdušne napade na borce Islamske države (IS) u Siriji, saopštio Džoš Ernest.

Povodom izveštaja koji su se pojavili da Pentagon sprema opciju američke vojne akcije u Siriji, portparol Bele kuće je istakao da je posao američkog vojnog vrha da planira raznovrsne scenarije, prenosi AFP.

Ernest nije direktno odgovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na izjave predstavnika sirijskog režima, kako je Asadova vlada voljna da saraduje sa SAD u borbi protiv "terorizma" u Siriji, što se odnosi na IS kao zajedničkog neprijatelja.

S druge strane, sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem je izjavio kako bi bilo kakvi američki vazdušni napadi morali da budu u koordinaciji sa vladom u Damasku jer bi u suprotnom bili smatrani kršenjem sirijskog suvereniteta.

Vašington je mnogo puta tražio od sirijskog predsednika Asada da sidje s položaja, optužujući ga za teška kršenja ljudskih prava tokom gradjanskog rata u kojem je poginulo najmanje 190.000 ljudi.

Ernest je na izvestan način nagovestio kako se Obama, ukoliko bi se odlučio da odobri napade na sirijskoj teritoriji, ne bi smatrao obaveznim da o tome informiše vladu u Damasku.

"Predsednik je već demonstrirao spremnost da, tamo gde je to neophodno, upotrebi vojnu snagu da bi zaštitio američke gradjane, bez obzira na granice".

Ernest je to ilustrovao američkom misijom hvatanja Osame bin Ladena za koju, kako je rekao, Obama "nije dobio poziv pakistanske vlade".
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.