Obama: Svet posmatra referendum u južnom Sudanu

Izvor: Blic, 09.Jan.2011, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Svet posmatra referendum u južnom Sudanu

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama naglasio je danas da svet posmatra kako se odvija referendumu u južnom Sudanu, na kome se očekuje da će se taj deo odvojiti i da će se stvoriti najnovija zemlje u Africi i na svetu.

U članku u listu Njujork tajms Obama je podsetio da nema svaka generacija priliku da "okrene list prošlosti i da napiše novo poglavlje istorije". "A ipak danas posle 50 godina građanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ratova u kojima je ubijeno dva miliona ljudi a milioni pretvoreni u izbeglice, ta prilika se pruža narodu južnog Sudana", napisao je američki predsednik.

Očekuje se da će se na referendumu koji će trajati nedelju dana, većinski hrisčhanski jug izjasniti za otcepljenje od uglavnom muslimanskog severa, čime će se najveća zemlja u Africi podeliti na dva dela. Obama je istakao da će glasanje i delovanje sudanskih vođa odrediti da li će Sudan krenuti "ka miru i blagostanju ili će da sklizne nazad u prolivanje krvi".

"Svet sada posmatra, i ujedinjen je u rešenosti da osigura da sve strane u Sudanu ispune svoje obaveze. Glasačima na referendumu se mora dozvoliti nesmetan pristup biralištima, i omogućiti glasanje bez zastrašivanja i prinude", napisao je američki predsednik.

Ovaj referendum, naglasio je Obama, imaće posledice ne samo za Sudan već i za ostatak podsaharske Afrike, kao i za svet. Omar al-Bašir, predsednik Sudana obećao je da će poštovati rezultat referenduma i dozvoliti jugu, delu zemlje bogatom naftom, da se otcepi. Njegova vlada je više godina pokušavala da spreči

održavanje ovog referenduma koji se odvija pod budnim okom međunarodne zajednice.

Obama je takođe podsetio da je pored referednuma važno da se u potpunosti poštuje mirovni sporazum iz 2005. godine kojim je okončan višedecenijski građanski rat u Sudanu, i da se mirno reše granični sporovi.

On je rekao i da svet neće zaboraviti narod u Darfuru. Zvaničnik sudanske referednumske komisije javio je danas da je bilo sukoba između pobunjenika i južnosudanskih vojnika u naftom bogatoj oblasti na granici južnog Sudana sa severnim delom zemlje, gde su takođe bili okršaji u petak i subotu.

On je ipak izrazio uverenje da ti sukobi neće uticati na referendumski proces. Portparol narodne vojske za oslobpođenje Sudana (SPLA), izjavio je danas da je situacija mirna u celom južnom Sudanu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.