Obama: Situacija na granici SAD i Meksika izmakla kontroli

Izvor: Blic, Beta, 30.Mar.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Situacija na granici SAD i Meksika izmakla kontroli

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da je situacija "izmakla kontroli" na granici između Meksika i SAD, gde mesecima ne jenjava nasilje narko-kartela.



"Ne mislim da je reč o smrtonosnoj opasnosti, ali je reč o ozbiljnoj pretnji za stanovništvo koje živi na granici i to je izmaklo kontroli", rekao je Obama u nedelju u intervjuu TV stanici CBS.

"Moramo da smanjimo potražnju za drogom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moramo da smanjimo dopremanje novca i oružja na jug SAD", dodao je Obama, aludirajući na izjave koje je državna sekretarka Hilari Klinton dala prošle nedelje tokom posete Meksiku.

Američka administracija najavila je prošle nedelje da namerava da pošalje 360 federalnih agenata na granicu kako bi pratili ilegalno kretanje droge i oružja i da ojačaju obaveštajne veze i bezbednost na licu mesta. Obama nije isključio i slanje i pripadnika Nacionalne garde, ali ipak tek pošto se vidi da li će preduzete mere pomoći da se smanji nasilje.

"Želimo da budemo sigurni da će naše konsultacije s meksičkom vladom biti što efikasnije kako bude napredovala naša strategija", dodao je američki predsednik.

Procenjuje se da je oko 6.300 ljudi poginulo od 2008. u sve krvavijem ratu između meksičke vojske i narko-kartela, kao i u međusobnim obračunima tih kriminalnih grupa.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obama: Situacija sa Meksikom izmakla kontroli

Izvor: Mondo, 30.Mar.2009

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da je situacija 'izmakla kontroli' na granici između Meksika i SAD, gde mesecima ne jenjava nasilje narko-kartela.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.