Obama: SAD potcenile ekstremiste

Izvor: Akter, 28.Sep.2014, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: SAD potcenile ekstremiste

Američki predsednik Barak Obama rekao je da se slaže s ocenom obaveštajnih službi da nisu samo potcenile opasnost od ekstremista Islamske države

On je rekao i da se slaže sa ocenoim da su i precenile sposobnost i volju iračke vojske da se s njom izbore.

Obama je, za televiziju Si-Bi-Es (CBS), upitan kako borci Islamske države uspevaju da kontrolišu tako velike oblasti u Siriji i Iraku, rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << su tokom rata u Iraku, snage SAD, uz pomoć iračkih sunitskih plemena, mogle da savladaju borce Al Kaide, koji su se vratili u ilegalu.

"U haosu sirijskog rata, gde ima ogromnih prostranstava kojima niko ne vlada, oni su uspeli da se rekonstruišu i steknu prednost u tom haosu", rekao je Obama.

U intervjuu u emisiji "60 minuta", čiji su samo neki delovi unapred objavljeni, Obama je nazvao Siriju nultom tačkom za džihadiste širom sveta i naglasio da vojne snage moraju da unište njihove kapacitete, prekinu njihovo finansiranje i prekinu priliv stranih boraca.

Agencija AP podseća da je, u intervjuu objavljenom početkom godine u magazinu "Njujorker", predsednik delovao kao da potcenjuje Islamsku državu, uporedivši je sa juniorskim košarkaškim univerzitetskim timom.

Bela kuća je tada saopštila da je Obama govorio o različitim opasnostima od niza ekstremista širom sveta.

Obama je još naglasio da je za poraz militanata potreban plan iz dva dela i da su i Bliskom istoku potrebna politička rešenja, koja će zadovoljiti i šiite i sunite.

Američki predsednik rekao je i da je konflikt izmedju te dve najveće muslimanske sekte, osnovni razlog za sukobe širom sveta.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.