Obama:SAD na putu da udvostruči izvoz

Izvor: S media, 08.Jul.2010, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama:SAD na putu da udvostruči izvoz

SAD su na putu da u sledećih pet godina udvostruče izvoz, izjavio je predsednik Barak Obama, ističući da je prodaja američke robe i usluga na svetskom tržistu u prva četiri meseca ove godine povećana 17 odsto u odnosu na isti period 2009.

"Povećanje izvoza je imperativ u vreme pomanjkanja radnih mesta", rekao je sinoć Obama na skupu vladinih i korporativnih zvaničnika u Beloj kući

On, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << medjutim, u svojim pozitivnim prognozama nije spomenuo neke od razočaravajućih podataka, kao što je pad izvoza u aprilu, drugi put za tri meseca, prenela je agencija AP.

Postoji bojazan da bi izvoz mogao dalje opasti, s obzirom na produbljavanje finansijske krize u Evropi i njene pretnje ključnim tržištima za izvoz američke robe i usluga.

Prodaja kuća u SAD je, uz to, potonula, dok su fabričke porudžbine u padu.

Junski izveštaj o zapošljavanju pokazuje slabo otvaranje radnih mesta u privatnom sektoru, u kojem je prošlog meseca broj zaposlenih povećan samo za 83.000. To je znatno manje od 200.000 novih radnih mesta mesečno, potrebnih ekonomiji kako bi se snizila stopa nezaposlenosti koja je i dalje na gotovo dvocifrenom nivou od 9,5 odsto.

Obama u poslednje vreme sve češće ističe svoje napore za jačanje američke ekonomije, budući da su u porastu strahovanja od slabljenja ionako krhkog oporavka domaće ekonomije i mogućeg klizanja u drugu recesiju.

Tema izvoza je od naročito velikog značaja , s obzirom na to da oporavku znatno više doprinose prodaje stranim tržištima i vladini izdaci nego što to čini domaća potošačka tražnja.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Obama: SAD na putu da udvostruče izvoz

Izvor: EMportal, 08.Jul.2010

SAD su na putu da u sledećih pet godina udvostruče izvoz, izjavio predsednik SAD Barak Obama, ističući da je prodaja američke robe i usluga na svetskom tržistu u prva četiri meseca povećana 17 odsto u odnosu na isti period lane.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.