Obama: SAD će diktirati pravila svetske trgovine

Izvor: Vostok.rs, 06.Okt.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: SAD će diktirati pravila svetske trgovine

06.10.2015. -

Predsednik SAD Barak Obama potvrdio je da je zaključen sporazum o Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu i izjavio da će, shodno tome, pravila svetske trgovine pisati Amerika, a ne neko drugi, na primer, Kina.

U okviru Transpacifičkog partnerstva biće obrazovana zona slobodne trgovine u Azijsko-pacifičkom regionu. Tihookeanske zemlje ostvaruju 40 odsto svetske ekonomije i trećinu svetske trgovine. Učesnici sporazuma su SAD, Kanada, Meksiko, Peru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Čile, Malezija, Bruneji, Singapur, Vijetnam, kao i Australija i Novi Zeland.

„Pošto više od 95 odsto naših potencijalnih klijenata živi izvan naših granica, ne možemo da dozvolimo da zemlje poput Kine pišu pravila globalne ekonomije. Mi treba da pišemo ta pravila, otvarajući nova tržišta za američke proizvode i uspostavljajući visoke standarde za zaštitu radnika i očuvanje životne sredine. To će omogućiti sporazum koji je postignut danas u Atlanti“, izjavio je Obama.

Predsednik SAD je takođe izrazio uverenje da će sporazum štititi radna mesta u SAD i životnu sredinu „više nego bilo koji drugi sporazum u istoriji“. Obama je takođe odgovorio na kritike sporazuma upućene zbog tajnovitosti, obećavši da će dokument podneti javnosti na uvid. „Kada učesnici razgovora završe rad nad tekstom partnerstva, kongres i američki narod imaće nekoliko meseci da pročitaju svako slovo pre nego što ga ja potpišem“, obećao je Obama.

Japanski premijer Šinzo Abe potvrdio je da je postignut dogovor o Transpacifičkom partnerstvu, preneo je televizijski kanal NHK. „Saopštili su mi da je postignut sveobuhvatni sporazum o Transpacifičkom partnerstvu“, rekao je premijer. 
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.