Obama: S. Koreja da se okrene miru

Izvor: B92, 26.Mar.2012, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: S. Koreja da se okrene miru

Seul -- Američki predsednik Barak Obama pozvao je Severnu Koreju da se okrene miru i upozorio da je inače čeka budućnost bez dostojanstva, poštovanja i nade.

Obama je najoštrije kritike uputio severnokorejskim liderima i ocenio da su toj međunarodno izolovanoj zemlji neophodne promene, pošto će, kako je ocenio, nastavak aktuelne politike Pjongjang dovesti do još veće izolacije.

"Do sada bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude jasno. Vaše provokacije i težnja nuklearnom naoružanju nisu obezbedile bezbednost kojoj težite, već su je ugrozile. Umesto dostojanstva koje želite, još ste izolovaniji", poručio je američki predsednik.

U govoru u Seulu na međunarodnom samitu posvećenom nuklearnoj bezbednosti, Obama je ocenio da SAD imaju više oružja nego što im je potrebno i da Vašington može da smanji svoj nuklearni arsenal, a da time ne ugrozi sopstvenu bezbednost.

Taj stav mogao bi da ga dovede do sukoba sa republikancima u američkom Kongresu koji tvrde da bi svako znatnije smanjenje nuklearnog arsenala ugrozilo sposobnost SAD da se odbrani od eventualnog napada.

Obama se na marginama samita u Seulu sastao sa odlazećim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, a za kasnije danas planiran je njegov razgovor s kineskim predsednikom Hu Đintaom.

Posle sastanka, Obama i Medvedev priznali su da između dve zemlje i dalje postoji nesaglasje o nekim svetskim problemima, kakvi su Sirija i raketna odbrana. Obama je ocenio da je međunarodna zajednica ostvarila napredak u smanjenju pretnje od nuklearnog materijala, ali i da je na tom polju potrebno još rada.

"Iako je pred nama još posla, već možemo da kažemo da imamo više nuklearnog oružja nego što nam je potrebno. Čvrsto verujem da možemo da obezbedimo sigurnost SAD i njenih saveznika, održimo odbranu od svake pretnje i istovremeno nastavimo sa smanjenjem nuklearnog arsenala", kazao je Obama.

Američki predsednik je, takođe, uputio upozorenje zvaničnicima Irana, zemlje koju SAD i njihovi saveznici optužuju za kršenje međunarodnih obaveza i pravljenje nuklearnog oružja. Obama je najavio da će o Iranu kasnije danas razgovarati sa liderima Rusije i Kine.

"Iranski lideri moraju da shvate da ne mogu da izbegnu izbor koji je pred njima. Iran mora da postupa ozbiljno i sa osećajem za hitnost koju ovaj trenutak zahteva. Iran mora da ispuni svoje obaveze", kazao je Obama.

Predsednik SAD je najavio i da će njegova zemlja i Rusija eliminisati količinu plutonijuma dovoljnu da se napravi oko 17.000 nuklearnih bojevih glava i pretvoriti ga u električnu energiju.

Obama je pomenuo i sporazum s Rusijom o smanjenju nuklearnog arsenala u okviru novog ugovora START, koji je nazvao "najsveobuhvatnijim sporazumom o kontroli naoružanja u poslednje dve decenije".

Obama je kazao da će sa Moskvom razgovarati ne samo o smanjenju strateških nuklearnih bojevih glava, već i o taktičkom naoružanju i bojevim glavama u rezervi. O tome će, kako je najavio, u maju razgovarati sa novoizabranim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.