Obama: Pucnjava u Fort Hudu najteži incident

Izvor: Blic, Tanjug, 07.Nov.2009, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Pucnjava u Fort Hudu najteži incident

Predsednik SAD Barak Obama je izjavio da je pucnjava u vojnoj bazi Fort Hud u Teksasu, u kojoj je major Nidal Malik Hasan ubio 13 osoba, incident sa najvećim posledicama ikada počinjenim u nekoj američkoj vojnoj bazi.

Obama je, u nedeljnom obraćanju naciji, pohvalio herojsko ponašanje vojnika i civila u odnosu prema ovom napadu, javio je BBC. Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovakvi incidenti pokazaju "najgoru ljudsku prirodu", oni ipak izvlače i ono "što je najbolje u Americi", rekao je Obama.

Hasan (39), musliman rođen u SAD, je vojni psihijatar i trebalo je da ide u Irak ili Avganistan, čemu se, prema rečima njegove rođake, protivio i pokušavao da napusti vojsku. Komentarišući mogućnost osvetničkih napada protiv muslimana posle ovog incidenta, Obama je istakao multinacionalnu raznolikost u američkim oružanim snagama.

"U vojsci ima Amerikanaca svih rasa, vera i činova. To su hrišćani, muslimani, Jevreji, Hinudsi i oni koji nisu vernici. Ima i potomaka imigranata, kao i samih imigranata. Oni predstavljaju raznolikost koja čini Ameriku", kazao je Obama. Pucnjava je počela oko 13.30 u četvrtak po lokalnom vremenu u medicinskom centru, gde vojnici koji se pripremaju za razmeštaj idu na poslednji pregled.

U napadu je ranjeno 30 osoba, a sa četiri metka pogođen je i Hasan koji je smešten u bolnicu i nalazi se u komi. Fort Hud je najveća američka baza na svetu, u kojoj je smešteno oko 40.000 vojnika. Nalazi se na pola puta između teksaških gradova Ostina i Vejkoa, od kojih je udaljena 97 kilometara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.