Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jan.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Potcijenio sam uticaj hakovanja i lažnih informacija

VAŠINGTON - Odlazeći predsjednik SAD Barak Obama izjavio je danas da priznaje da je podcijenio uticaj "lažnih informacija i hakovanja" na demokratiju, aludirajući na izvještaj obavještajnih službi o ruskom mješanju u predsjedničke izbore u SAD, prenosi AFP.

U intervjuu za ABC Obama je upozorio svog nasljednika Donalda Trampa, koji stupa na dužnost za manje od dvije nedjelje, o razlici između upravljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i kampanje, istakavši da predsjednik ne može da obavlja funkciju predsjednika kao "što se vodi porodični biznis".

Intervju sa Obamom objavljen danas, snimljen je u petak kada su i obavještajne službe predstavile izvještaj u kome tvrde da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio hakovanje, puštanje informacija i medijsku manipulaciju sa ciljem da podrije kandidatkinju demokrata Hilari Klinton i ojača Donalda Trampa.

"Mislim da sam potcijenio stepen uticaja, u ovom novom informativnom dobu, koji mogu imati lažne informacije i hakovanje na naša otvorena društva, otvorene sisteme i kako mogu da se uvuku u naše demokratske prakse ", rekao je Obama.

Obama je i tražio izvještaj obavještajnih službi, koji je predstavljen u petak, djelimično zbog toga da se "razumije da je to nešto što Putin radi već izvjesno vrijeme u Evropi, prije svega u nekadašnjim sovjetskim državama u kojima se govori ruski, ali su bliske zapadnim demokratijama".

Prema njegovim riječima, mora da se obrati pažnja prilikom predstojećih izbora u evropskim državama saveznicama SAD i upozorio na moguće uticaje.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.