Obama: Počeo oporavak, greške se ne smeju ponavljati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2009, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Počeo oporavak, greške se ne smeju ponavljati

SINGAPUR - Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je svetska ekonomija na putu oporavka, ali i upozorio da bi neuspeh u uspostavljanju nove ravnoteže u globalnom ekonomskom sistemu mogao voditi u novu krizu.

"Ne možemo ponovo slediti politiku koja je dovela do ovako neuravnoteženog rasta. Ako to budemo učinili, nastavićemo da idemo iz krize u krizu, što je put koji se već pokazao kao neuspešan i koji je već imao razorne posledice po naše građane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduzeća i vlade", rekao je Obama u govoru na samitu Fopruma za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC), koji je danas okončan u Singapuru.

Za održiv rast

"Došli smo do jedne od onih retkih prekretnica u istoriji na kojima imamo priliku da krenemo drugačijim putem - putem nove strategije za rast privrede i povećanje broja radnih mesta. Rast koji je uravnotežen. Rast koji je održiv", rekao je Obama.

Obamina strategija, kako prenosi Rojters, podrazumeva da SAD više štede, a manje troše, da reformišu svoj finansijski sistem, smanje deficit i pozajmice.

Vašington takođe želi da zemlje poput Kine, koje su veliki izvoznici, povećaju domaću tražnju.

Jedan od načina da se smanji veliki deficit SAD u trgovini sa Kinom je i aprecijacija juana, što Vašington traži već godinama, tvrdeći da je vrednost kineske valute namerno potcenjena da bi se održao visok izvoz. Pitanje je aktuelizovano pred posetu Obame Kini, koja treba da počne danas.

Nerazumne restrikcije

Kineski predsednik Hu Đintao je, međutim, u više govora na sasatnku (APEC ignorisao to pitanje, fokusirajući se na, kako je rekao, nerazumne trgovinske restrikcije prema zemljama u razvoju.

Jedna od ključnih tema Obamine trodnevne posete Kini biće upravo juan, čija vrednost u odnosu na dolar nije menjana od sredine prošle godine.

Centralna banka Kine je prošle sedmice najavila da bi mogla da slobodnije formira kurs juana, u zavisnosti od stanja glavnih svetskih valuta.

Da Vašington ugrožava slobodnu trgovinu svojom akcijom "Kupujte Američko", namenjenom pomoći zemlji da se izvuče iz krize, ukazalo je i više drugih govornika na samitu (APEC.

U nacrtu završnog dokumenta samita, u koji je Rojters imao uvid, navodi se da će članice (APEC zadržati mere za stimulaciju sopstvenih privreda dok ne bude obezbeđen njihov trajan oporavak, ali i da će otvoriti svoja tržišta za proizvode drugih zemalja.

Lideri 21 članice (APECa su naveli i da će se založiti za uspešno okončanje Doha runde trgovinskih pregovora u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO) u 2010. godini i naglasili da "odbacuju sve vidove protekcionizma".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obama:Svet na putu oporavka

Izvor: S media, 15.Nov.2009

Američki predsednik Barak Obama je danas izjavio da je svetska ekonomija na putu oporavka, ali i upozorio da bi neupseh u uspostavljanju nove ravnoteže u globalnom ekonomskom sistemu mogao voditi u novu krizu. .. "Ne možemo ponovo slediti politiku koja je dovela do ovako neuravnoteženog rasta. Ako...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.