Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jun.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Partnerstvo SAD i Nemačke najjači ikada

Partnerstvo SAD i Nemačke je "jedno od najjačih saveza koje je svet ikada video", izjavio je u nedelju američki predsednik Barak Obama u nemačkom gradu Krin, gde je doputovao na samit lidera Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7.

Obama se u Krinu pojavio sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kojoj je bliži od većine šefova država, iako su odnosi dveju zemalja bili na probi prethodne dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << pošto je otkriveno da je američna Nacionalna bezbednosna agencija prisluškivala njen telefon.

Šefovi država i vlada Grupe sedam će tokom dvodnevnog samita razgovarati o ekonomiji, Evropskoj uniji, trgovinskim sporazumima, rusko-ukrajinskim odnosima, nasilnom ekstremizmu i klimatskim promenama, rekao je američki predsednik.

Krin je nekoliko kilometara udaljen od dvorca Elmau, na jugu Nemačke, gde će kasnije danas (7. jun) početi samit.

Nekoliko stotina demonstranata blokiralo je puteve koji vode ka dvorcu u bavarskim Alpima. Oko 22.000 policajaca obezbeđuje samit i imanje dvorca, a formirana je i "zabranjena zona" koja se prostire na nekoliko kilometara.

Gosti i novinari se do dvorca prevoze helikopterima. Oko 200 demonstranta došlo je do ograde koju je postavila policija da bi sprečila učesnike protesta da dođu do dvorca. Demonstranti su uzvikivali "Sloboda i mir, ne više G7" i nosili transparente s natpisima kao što je "Politika za ljude, ne za tržišta". G7 čine Velika Britanija, Francuska, Kanada, Nemačka, Italija, Japan i SAD.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Obama podržao Veliku Britaniju u okviru EU

Izvor: Akter, 07.Jun.2015

Američki predsednik Barak Obama podržao je večeras, na samitu lidera Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7, Veliku Britaniju unutar Evropske unije ocenjujući da ta zemlja ima dobar uticaj u EU i celom svetu..Obama je danas imao bilateralni sastanak s britanskim premijerom Dejvidom...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.