Izvor: B92, 19.Apr.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Novinarka nije obaveštajac

Teheran, Port of Spejn -- Predsednik Barak Obama pozvao je danas na oslobađanje iransko-američke novinarke koja je u Iranu osuđena na osam godina zatvora zbog špijunaže.

Obama je negirao da je ona američki obaveštajac. Novinarka Roksana Saberi je "američka državljanka i apsolutno sam siguran da ona nije bila umeštana ni u kakav vid špijunaže", izjavio je Obama novinarima na Samitu Amerika u Trinudadu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Tobagu.

Advokat novinarke je juče izjavio da je ona, pod optužbom da je špijunirala za SAD u Iranu, osuđena na osam godina zatvora, uprkos apelima Vašingtona da bude oslobođena.

Ahmadinedžad: Novinarki puna prava

Predsednik Irana Mahmud Amadinedžad traži od pravosuđa da novinarki Roksani Saberi osuđenoj na 8 godina zatvora, obezbedi puna prava na odbranu.

Iranska agencija prenosi da je pismo iz Ahmadinedžadove kancelarije, tužilaštvu u Teheranu, objavljeno dan pošto je Roksana Saberi, koja ima dvojno državljanstvo, osuđena posle samo jednog dana suđenja.

Advokat Roksane Saberi je najavio žalbu na presudu.

"Na osnovu predsednikovog insistiranja, molim vas da osigurate da svi zakonski postupci spomenutim ljudima budu zasnovani na pravdi i da lično osigurate da optuženi uživaju sve slobode i zakonska prava da se brane i da njihova prava ne budu kršena", navodi se u pismu.

Saberi je uhapšena krajem januara i prvo je bila optužena da nema novinarsku akreditaciju. Iranski sudija je naknadno protiv nje izneo mnogo ozbiljnije optužbe tvrdeći da je američka špijunka.

Presuda američkoj-iranskoj novinarki došla je u vreme dok administracija američkog predsednika Baraka Obame nastoji da poboljša odnose s Teheranom. Obama i državna sekretarka SAD Hilari Klinton juče su rekli da su duboko razočarni presudom iranskog suda.

Stejt department više puta je ranije ocenio da su optužbe protiv Saberi "neosnovane", a Hilari Klinton je lično u nekoliko prilika tražila od iranskih vlasti da oslobode Saberi, navodeći da bi to bio gest dobre volje Irana prema SAD, u nastojanju da se poboljšaju odnosi dve zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.