Obama: Novi režim sankcija za Iran

Izvor: B92, Beta, 09.Feb.2010, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Novi režim sankcija za Iran

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama izjavio je da SAD izrađuju "značajan režim sankcija" za Iran kao odgovor na nuklearni program te zemlje.

Američki predsednik je, komentarišući pred novinarima u Beloj kući spor sa Iranom, rekao da je ta zemlja po svemu sudeći odbila njegove predloge za rešavanje problema i da nastavlja sa svojim nuklearnim programom koji može da dovede do proizvodnje atomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružja.

Obama je rekao da se proces koji vodi primeni novih sankcija odvija brzo, ali nije naveo nikakve vremenske okvire.

Iranska državna televizija javila je danas da je Iran počeo obogaćivanje svog uranijuma na nivo od 20 odsto i da su tom činu prisustvovali i zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Iranu je potreban uranijum obogaćen 20 odsto kao gorivo za istraživački reaktor koji proizvodi medicinske izotope. Uranijum obogaćen do 90 odsto služi za proizvodnju materijala za atomsku bombu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.