Obama: Najiskrenije mi je žao

Izvor: B92, 23.Feb.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Najiskrenije mi je žao

Kabul -- Američki predsednik Barak Obama izvinio se avganistanskom narodu zbog spaljivanja primeraka Kurana u američkoj vojnoj bazi u Avganistanu.

"Želim da izrazim najiskrenije žaljenje zbog tih incidenata. Upućujem najiskrenije izvinjenje vama i avganistanskom narodu", naveo je Obama u pismu avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju, u kojem je dodao da je u pitanju "greška ... počinjena iz nepažnje".

Obama je pružio "garancije da će biti preduzete mere kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se tako nešto ne bi ponovilo, uključujući i pozivanje na odgovornost".

Primerci svete knjige islama, Kurana, spaljeni su u utorak u američkoj vojnoj bazi u Bagramu, severno od Kabula, što je izazvalo velike antiameričke proteste.

Avganistansko predsedništvo nešto kasnije je saopštilo da je "jedan američki oficir, iz neznanja" odgovoran za spaljivanje primeraka Kurana.

"Američka vlada priznala je grešku", dodaje se u tom saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.