Obama: Mogao sam da se pažljivije izrazim

Izvor: Blic, 24.Jul.2009, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Mogao sam da se pažljivije izrazim

"Predsednik Barak Obama bi trebalo da se izvini članovima policije Kembridža zato što je rekao da su postupili glupavo", izjavio je predsednik policijskog sindikata Kembridža Denis O’Konor, preneo je CNN. Američki predsednik je brzo odreagovao i tokom nenajavljenog obraćanja novinarima u Beloj kući rekao da je mogao da "pažljivije bira reči".

Džejms Krouli

Konor je istakao da američki predsednik nije trebalo da kritikuje akciju policije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je prošle nedelje greškom uhapsila profesora sa Harvarda Henrija Luisa Gejtsa.

Profesor, Afro-Amerikanac, uhapšen je nakon što je pokušao da silom uđe u svoju kuću jer su se vrata zaglavila. Komšinica je, misleći da je u pitanju provala, pozvala policiju.

Policajac Džejms Krouli, koji je uhapsio Gejtsa, rekao je da je bio zaprepašćen predsednikovim kritikama i ocenio da je Obama uvredio policiju Kembridža, ali i policajce celog sveta.

Predsednik SAD se večeras neplanirano pojavio na novinarskom brifingu u Beloj kući i rekao da je mogao da "pažljivije izabere reči".

"Podiglo se dosta prašine oko ovog slučaja, a očigledno je i da je dobar deo zasluga i moj. Zbog toga hoću sada da razjasnim celu stvar i da kažem da je zbog mog izbora reči, na nesreću, ostao pogrešan utisak da sam hteo da uvredim policiju Kembridža ili narednika Kroulija. Mogao sam da se pažljivije izrazim. Razgovarao sam sa Kroulijem, koji je izvanredan policajac i dobar čovek. Ponoviću da je hapšenje bilo preterana reakcija, ali takođe je moguće i da je profesor Gejts preterano reagovao", rekao je Obama.

Obama je juče rekao da je policija postupila "glupavo" jer je uhapsila čoveka koji im je prethodno dokazao uvidom u lična dokumenta da je vlasnik kuće.

Incident je izazvao buru u američkoj javnosti jer je profesor crnac, a njegova kuća, u koju je pokušavao da uđe, nalazi se u kraju naseljenom uglavnom belcima. Predrasude da se "svi crnci bave kriminalom" i dalje postoje u nekim delovima Amerike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.