Obama: Krvave ruke Asada, Rusije i Irana

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: "Krvave ruke" Asada, Rusije i Irana

Američki predsednik Barak Obama optužio je režim sirijskog predsednika Bašara el Asada i njegove saveznike Iran i Rusiju da su odgovorni za pokolj civila u Alepu, rekavši da nose "krv na svojim rukama". Ronald Regan bi se prevrnuo u grobu, rekao je Obama povodom anketa koje pokazuju da jedna trećina republikanskih glasača odobrava Putina. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Svet je ujedinjen u užasu zbog divljačkog napada sirijskog režima i njegovih ruskih i iranskih saveznika u Alepu, rekao je Barak Obama na poslednjoj konferenciji za novinare u Beloj kući.

"Ova krv i ovi zločini su na njihovim rukama", rekao je Obama priznavši ujedno da se i on sam pita da li su SAD učinile dovoljno da zaustave taj rat, prenosi AFP.
Ima mesta na svetu gde se dešavaju strašne stvari, rekao je i dodao da se zbog svog položaja i "zato što sam predsednik SAD osećam odgovornim".
"Da li postoji nešto što sam mogao da uradim što bi spasilo živote i promenilo stvari i poštedelo neko dete koje ne zaslužuje da pati? Dakle, to je početna tačka", naglasio je Obama.
Obama je izjavio i da se lično suočio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom povodom optužbi oko ruskih hakerskih napada kada su se sreli uoči izbora u SAD i rekao mu "da prekine", obećavši odlučan odgovor.
Samo pet nedelja pre nego što će napustiti Belu kuću, odlazeći predsednik je obećao da će uzvratiti Moskvi zbog sajber napada, za koje američke obaveštajne službe navode da su smišljeni da pomognu republikancu Donaldu Trampu da porazi Hilari Klinton, koja kritikuje Putina, prenosi AFP.

"Naš cilj je i dalje da pošaljemo jasnu poruku Rusiji i drugima da nam to ne rade zbog onoga što mi možemo uraditi njima", rekao je Obama.
Govoreći o konkretnim načinima na koje će biti odgovoreno na napade, Obama je rekao da će neki odgovori biti izneti u javnost, ali u drugim slučajevima "poruku će direktno primiti Rusi i ona neće biti obelodanjena", navodi AFP.
Obama je upozorio da iako Rusija, prema njegovom mišljenju, ostaje manje značajna svetska sila, ona je pokazala potencijal da ugrozi američke vrednosti.
"Oni su manja zemlja, slabija zemlja, ali mogu da utiču na nas ako izgubimo svest o tome ko smo. Mogu da nas ugroze ako napustimo naše vrednosti", dodao je Obama.
On je takođe izrazio zabrinutost što ankete pokazuju da jedna trećina republikanskih glasača odobrava Putina. "Ronald Regan bi se prevrnuo u grobu", prokomentarisao je Obama.
Obama je danas održao poslednju konferenciju za novinare u Beloj kući, prenosi AFP.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.