Obama: Ja sam feminista

Izvor: B92, 04.Avg.2016, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Ja sam feminista

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama opisao je sebe kao feministu i pozvao na nove napore kako bi se srušili stereotipi vezani za polove.

Obama, otac dve kćerke i dete samohrane majke, tu poruku je uputio u uvodniku koji je danas, na njegovog 55. rođendana, objavio magazin "Glamur".

"Ovo je izuzetno vreme za žene. To kažem ne samo kao predsednik, već i kao feminista", naveo je američki predsednik, prenosi AFP.

Nabrajajući velike korake >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su načinile žene, od sticanja prava glasa do izgradnje karijere, Obama je istakao da je "najvažnija promena možda i najteža od svih, a to je promena u nama samima".

On kaže i da mu je podizanje kćerki Saše (15) i Malije (18) otvorilo oči pred pritiskom koji se vrši na devojčice.

"Vidite da se suptilni i ne tako suptilni socijalni stavovi prenose kroz kulturu. Osećate ogroman pritisak pod kojim su devojčice da izgledaju i ponašaju se, pa čak i da razmišljaju na određen način", rekao je Obama.

On je u autorskom tekstu poručio da treba nastaviti sa promenom stava prema kojem "devojčice treba da budu smerne, a dečaci izričiti, ili da treba kritikovati kćerke ako glasno iznesu svoj stav, a sinove kada puste suzu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.