Obama: Imamo previše nuklearnog oružja

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Imamo previše nuklearnog oružja

Susret lidera SAD i Rusije o daljem smanjenju nuklearnih arsenala. Amerika i Kina zajednički upozoravaju Severnu Koreju

Prema izveštajima agencija

Seul – Američki predsednik Barak Obama obećao je juče da će se zalagati za dalje smanjenje strateškog naoružanja sa Rusijom, pozvao Kinu da se pridruži i uputio ozbiljna upozorenje Severnoj Koreji i Iranu zbog njihovih spornih nuklearnih programa, javlja Rojters.

Obama se na marginama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samita o nuklearnoj bezbednosti u Seulu sastao sa odlazećim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom i sa kineskim predsednikom Hu Đintaom.

Obama i Medvedev su priznali da između dve zemlje i dalje postoji neslaganje o nekim svetskim problemima, kakvi su Sirija i raketna odbrana.

Obama je ocenio da je međunarodna zajednica ostvarila napredak u smanjenje pretnje od nuklearnog materijala, ali i da je na tom polju potrebno još rada. „Iako je pred nama još posla, već možemo sa sigurnošću da kažemo da imamo više nuklearnog oružja nego što nam je potrebno. Čvrsto verujem da možemo da obezbedimo sigurnost SAD i njenih saveznika, održimo odbranu od svake pretnje i istovremeno nastavimo sa smanjenjem nuklearnog arsenala”, rekao je Obama na predavanju koje je, pred početak samita, održao studentima na Univerzitetu Hankuk u Seulu.

Obama je izrazio uverenje da SAD i Rusija mogu da nastave s napretkom u cilju smanjenja nuklearnih zaliha. On je podsetio da su dve najveće nuklearne sile u svetu potpisale sporazum o kontroli naoružanja 2009. koji je nazvao „najsveobuhvatnijim sporazumom o kontroli naoružanja u poslednje dve decenije”.

Rusija i SAD poseduju na hiljade nuklearnih bojevih glava i arsenale koji bi, kako tvrde zagovornici kontrole naoružanja, mogli više puta da unište ceo svet.

Predsednik SAD je najavio i da će njegova zemlja i Rusija eliminisati količinu plutonijuma dovoljnu da se napravi oko 17.000 nuklearnih bojevih glava i pretvoriti ga u električnu energiju.

Obama je izjavio da će sa Moskvom razgovarati ne samo o smanjenju strateških nuklearnih bojevih glava, već i o taktičkom naoružanju i bojevim glavama u rezervi. O tome će, kako je najavio, u maju razgovarati sa novoizabranim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Itar-Tas javlja da je predsednik Medvedev, nakon razgovora sa Obamom, izjavio da vreme za rešavanje pitanja protivraketne odbrane u Evropi nije izgubljeno, iako su stavovi Rusije i SAD i dalje nepromenjeni, kao i da je dijalog o ovom „nezgodnom pitanju” neophodan.

Obama je, javlja ruska agencija, prihvatio poziv Medvedeva da poseti Sankt Peterburg ove godine, ali nakon što pobedi na predsedničkim izborima ove jeseni.

Američki predsednik takođe je rekao da su SAD i nekoliko evropskih zemalja postigle dogovor o obezbeđenju snabdevanja izotopima za medicinske potreba bez korišćenja visokoobogaćenog uranijuma, prenosi AP.

Svetski lideri u Seulu nastoje da pronađu načine da povećaju nuklearnu bezbednost u svetu i dogovore mere kako nuklearni materijal ne bi dolazio u ruke terorista.

Američki predsednik pozvao je Severnu Koreju, koja planira lansiranje rakete dugog dometa sa satelitom, da smogne hrabrosti i da se okrene miru i upozorio da tu zemlju i njen narod u suprotnom čeka budućnost bez dostojanstva, poštovanja i nade.

Obama je najoštrije kritike uputio severnokorejskim liderima i ocenio da su toj međunarodno izolovanoj zemlji neophodne promene, pošto će, kako je ocenio, nastavak aktuelne politike Pjongjang dovesti do još veće izolacije. „Do sada bi trebalo da bude jasno. Vaše provokacije i težnja nuklearnom naoružanju nisu obezbedile bezbednost kojoj težite, već su je ugrozile. Umesto dostojanstva koje želite, još ste izolovaniji”, poručio je Obama.

Tokom susreta na marginama samita kineski predsednik Hu Đintao i Obama složili su se da koordiniraju odgovor na bilo kakvu „potencijalnu provokaciju“ ukoliko Severna Koreja nastavi sa pripremama za lansiranje rakete, čime bi se, između 12. i 16. aprila, obeležila stota godišnjica rođenja pokojnog severnokorejskog lidera Kim Il Sunga.

„Dvojica lidera su se saglasila da blisko koordiniraju u odgovorima na potencijalne provokacije i da prenesu našu zabrinutost Severnoj Koreji i, ako bude potrebno, razmotre koje korake treba preduzeti posle potencijalnog lansiranja satelita”, rekao je Ben Rods, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost.

Predstavnik Bele kuće je posle sastanka Hua i Obame rekao da je kineska strana ukazala da uzima veoma ozbiljno ovo pitanje i da je prenela zabrinutost Pjongjangu.

Obama je kineskom kolegi poručio da su SAD otvorene da počnu dijalog sa Severnom Korejom, ali samo ako ona ispoštuje svoje međunarodne obaveze, rekao je Rods. On je dodao i da je Vašington predočio Pjongjangu da neće biti napretka ukoliko Severna Koreja bude lansirala raketu.

Američki predsednik je uputio upozorenje Iranu, koji SAD i njihovi saveznici optužuju za kršenje međunarodnih obaveza i pravljenje nuklearnog oružja. Obama je najavio da će o Iranu kasnije danas razgovarati sa liderima Rusije i Kine. „Iranski lideri moraju da shvate da ne mogu da izbegnu izbor koji je pred njima. Iran mora da postupa ozbiljno i sa osećajem za hitnost koju ovaj trenutak zahteva. Iran mora da ispuni svoje obaveze”, rekao je Obama.

objavljeno: 27.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.