Obama Asadu: Ni ne pomišljaj na otrove

Izvor: Mondo, 04.Dec.2012, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama Asadu: Ni ne pomišljaj na otrove

Američki predsednik Barak Obama upozorio je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada da i ne pomišlja na upotrebu hemijskog oružja da bi sačuvao vlast.

"Danas želim da veoma jasno kažem Asadu i njemu potčinjenima da ih ceo svet posmatra. Upotreba hemijskog oružja jeste i biće potpuno neprihvatljiva", rekao je Obama u jednom govoru u Vašingtonu, prenela je agencija AFP.

"Ako napravite tragičnu grešku i upotrebite to oružje, biće posledica, a vi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ćete odgovarati. Ne možemo dopustiti da najgore oružje 20. veka pomrači 21. vek", rekao je Obama.

"Nastavićemo da podržavamo legitimne težnje Sirijaca, sarađujući sa opozicijom kojoj pružamo humanitarnu pomoć, i radićemo na tranziciji ka Siriji oslobođenoj od Asadovog režima", rekao je predsednik SAD.

Agencija AP je u ponedeljak uveče javila da su obaveštajne službe poslednjih dana u Siriji primetile premeštanje komponenti hemijskog oružja, rekao je jedan zvaničnik Pentagona.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton koja je u poseti Pragu, ponovila je u ponedeljak izjavu predsednika Obame da će SAD preduzeti akciju ako sirijska vlast posegne za hemijskim naoružanjem.

"Neću izneti nikakve detalje o tome šta ćemo učiniti u slučaju verodostojnog dokaza da je Asadov režim pribegao korišćenju hemijskog oružja protiv vlastitog naroda. Dovoljno je da kažem da svakako planiramo akcije ukoliko do toga evenutalno dođe", rekla je Klinton novinarima.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije je u ponedeljak saopštilo da vlast neće koristiti hemijsko oružje protiv naroda "ni pod kojim okolnostima".

Agencija AP podseća da Sirija nikada nije potvrdila ni da poseduje hemijsko oružje.

Veruje se, međutim, da Sirija ima nekoliko stotina balističkih raketa zemlja-zemlja, sposobnih da nose hemijske bojeve glave.

Od početka ustanka u Siriji protiv Asadovog režima, marta prošle godine, poginulo je više od 41.000 ljudi, kaže sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

(Beta, foto: Beta//AP)
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.