OBAMA: KRAJ BORBENIH OPERACIJA U IRAKU (VIDEO)

Izvor: Kurir, 01.Sep.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBAMA: KRAJ BORBENIH OPERACIJA U IRAKU (VIDEO)

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama objavio je danas kraj borbenih operacija u Iraku, posle više od sedam godina rata, i da je sada vreme da se okrene nova stranica.

"Večeras proglašavam kraj američke borbene misije u Iraku. Operacija 'Iračka sloboda' je završena i irački narod sada ima glavnu odgovornost za bezbednost svoje zemlje", izjavio je Obama u obraćaju naciji iz Ovalnog kabineta Bele >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kuće, koje su glavne TV stanice direktno prenosile.

Prema njegovim rečima, SAD su "platile ogromnu cenu da bi budućnost Iraka stavile u ruke njegovog naroda". "Istrajali smo zbog uverenja koje delimo sa iračkim narodom, uverenja da iz pepela rata novi početak može da se rodi u toj kolevci civilizacije", istakao je Obama, dodavši da "okončanje tog rata nije samo u interesu Iraka već i u našem sopstvenom".

Iz Ovalnog kabineta Bele kuće, predsednici po pravilu američkoj naciji upućuju izuzetno važne poruke. Obama se od dolaska na predsednički položaj samo jednom obratio iz te kancelarije, kada je u junu najavio obnovu Meksičkog zaliva posle ekološke katastrofe nastale izlivanjem nafte.

Obama je dobar deo govora posvetio domaćim temama, odnosno ekonomskim teškoćama SAD. Iako je nastupio kao vrhovni komandant oružanih snaga SAD, on je rekao da je njegova centralna uloga kao predsednika, da omogući da ljudi ponovo nađu posao.

Američki predsednik je podsetio naciju da je u februaru prošle godine obećao okončanje borbene uloge američke vojske u Iraku do kraja avgusta ove godine, "i to je ono što smo uradili".

Obama je dodao da će okončanje borbene misije poslati svetu poruku da SAD nameravaju da održe i ojačaju svoje vođstvo u 21. veku. I pre nego što se kandidovao za predsednika, Obama se protivio ratu u Iraku, kao sukobu koji je podstakao antiameričko raspoloženje u svetu i odvukao resurse od Avganistana. U govoru je pomenuo da će se SAD sada usmeriti na taj deo sveta.

On je sada odao priznanje požrtvovanju američkih vojnika, kojih je milion i po prošlo kroz irački rat u proteklih sedam i po godina. U toj zemlji poginulo je više od 4.400 američkih vojnika.

Obama je, takođe, uputio poziv iračkim liderima da što hitnije formiraju vladu.

Tanjug

Gejts iznenada u Iraku

AMERIČKA BAZA AL-ASAD - Američki sekretar za odbranu Robert Gejts doputovao je rano jutros u nenajavljenu posetu Iraku, nekoliko sati pre zvaničnog isteka borbene misije SAD u toj zemlji, javile su agencije.

Gejts će danas posle podne prisustvovati primopredaji komande nad američkim snagama u Iraku između generala Reja Odijerna i generala Lojda Ostina.

Prvi čovek Pentagona je u bazu Al-Asad, oko 100 kilometara zapadno od Bagdada, doputovao iz Milvokija, gde je izjavio da je "ponosan na ono što su (američki) vojnici i njihovi irački partneri postigli", ali i da svi problemi Iraka nisu rešeni.

U Iraku će ostati još 50.000 američkih vojnika koji će, u okviru operacije "Nova zora", imati zadatak da obučavaju i savetuju iračke bezbednosne snage. Poslednji američki vojnici napustiće Irak krajem 2011. godine.

Novi komandant američkih snaga u Iraku

VAŠINGTON/BAGDAD - Sjedinjene Američke Države su postavile generala Lojda Ostina za novog komandanta svojih snaga u Iraku, gde danas počinje nova, završna faza američkog vojnog angažmana u toj zemlji.

Kako prenose američki mediji, ceremoniji, na kojoj je dosadašnji komandant general Rej Odijerno predao dužnost Ostinu, prisustvovali su potpredsednik SAD Džozef Bajden i ministar odbrane Robert Gejts.

Obraćajući se prisutnim američkim i iračkim zvaničnima, Bajden je rekao da postavljanje novog komandanta na čelu snaga SAD u Iraku simbolizuje novu stranicu američko-iračkih odnosa.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gejts: SAD u Iraku više nisu u ratu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Sep.2010

SAD u Iraku više nisu u ratu, izjavio je danas američki sekretar odbrane Robert Gejts, u američkoj bazi na zapadu Iraka. Gejts, koji je rano jutros doputovao u iznenadnu posjetu Iraku, nekoliko sati prije zvaničnog isteka borbene misije SAD u toj zemlji, dodao da će američke snage nastaviti da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Američki predsednik Barak Obama objavio kraj borbenih operacija u Iraku, posle više od sedam godina rata.

Izvor: TV Avala, 01.Sep.2010

Američki predsednik Barak Obama u obraćanju naciji iz Ovalnog kabineta Bele kuće objavio je kraj borbenih operacija u Iraku, posle više od sedam godina rata.

Nastavak na TV Avala...

Obama preuredio Ovalni kabinet

Izvor: Press, 01.Sep.2010

Američki predsednik Barak Obama, 18 meseci nakon dolaska na funkciju, preuredio je Ovalni kabinet u Beloj kući. U svom kabinetu predsednik SAD je izmenio skoro sve, od tapeta, zavesa, sofa, klub stočića, pa do sitnih detalja. Tako je, na primer, bronzana...

Nastavak na Press...

Obama proglasio borbenu operaciju u Iraku završenom

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2010, 12:11

02.09.2010. - Bojevi odredi američkih trupa povukli su se iz Iraka..Predsednik SAD zvanično je objavio završetak bojevih dejstava u Iraku. Vojnu misiju Iračka sloboda, započetu u martu 2003. pod izgovorom da režim Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništavanje, smeniće civilna operacija...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.