Nobelova nagrada Baraku Obami

Izvor: B92, Beta, 09.Okt.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelova nagrada Baraku Obami

Oslo, Vašington -- Američki predsednik Barak Obama rekao je da je počastvovan što mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir, ali da nije siguran da je učinio dovoljno da je zasluži.

Norveški Nobelov komitet saopštio je da je nagradu za mir dodelio američkom predsedniku zbog "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima". Komitet posebno ističe značaj Obamine vizije i delovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za svet bez nuklearnog oružja.

Obraćajući se novinarima u ružićnjaku Bele kuće, Obama, sa širokim osmehom, priznao je da primio vest o dobijanju nagrade s "iznenađenjem i dubokom poniznošću".

Obama je rekao da na nagradu ne gleda "kao na priznanje za svoja dostignuća" već pre kao priznanje za ciljeve koje je postavio za Sjedinjene Države i za svet.

On je rekao da je ova nagrada i "poziv na akciju" protiv klimatskog zagrevanja, širenja nuklearnog oružja i za rešavanje konflikata.

"Ne osećam se da zaslužujem da budem u društvu tolikih ličnosti počastvovanih ovom nagradom koje su transformisale svoju epohu", rekao je Obama.

"Ali prihvatiću nagradu kao poziv na akciju, poziv upućen svim zemljama da se uhvate u koštac sa zajedničkim izazovima XXI veka", rekao je američki predsednik.

Inače, mediji su javili da je Obamu jotros probudila ova vest. Obamin portparol Robert Gibs nazvao je telefonom Obamu nešto pre šest sati ujutru po lokalnom vremenu, a nepunih sat nakon što je vest o dobitniku objavljena u Oslu.

Obrazloženje Nobelovog komiteta

Norveški Nobelov komitet saopštio je danas da je nagradu za mir za 2009. godinu dodelio Obami zbog "njegovih napora da ojača

međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima".

"Obama je kao predsednik SAD stvorio novu klimu u međunarodnoj politici. Multilateralna diplomatija je ponovo zauzela centralnu poziciju, sa naglaskom na ulogu koju UN i druge međunarodne institucije mogu da imaju. Dijalog i pregovori se vide kao instrumenti za rešavanje čak i najtežih međunarodnih konflikata", navodi se u obrazloženju Komiteta.

"Vizija sveta bez nuklearnog oružja snažno je stimulisala razoružanje i pregovore o kontroli naoružanja. Zahvaljujući inicijativi Obame, SAD sada igraju mnogo konstruktivniju ulogu u velikim klimatskim izazovima sa kojima se svet suočava. Demokratija i ljudska prava biće osnaženi", dodaje se dalje u obrazloženju.

"Vrlo retko neko, kao Obama, do te mere privuče svetsku pažnju i da nadu ljudima u bolju budućnost. Njegova diplomatija se zasniva na konceptu da oni koji treba da vode svet moraju to da čine na bazi vrednosti i stavova koje deli većina stanovništva sveta", navodi se u obrazloženju Nobelove nagrade za mir 2009. američkom predsedniku.

"Za 108 godina, norveški Nobelov komitet je želeo da stimuliše upravo takvu međunarodnu politiku i takve stavove čiji je sada Obama vodeći zagovornik u svetu".

Komitet podržava Obamin poziv da je "sada vreme za sve da preuzmu svoj deo odgovornosti za svetski odgovor na globalne izazove", navodi se na kraju obrazloženja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.