Netanjahu i Obama nastoje da poprave odnose

Izvor: Akter, 09.Nov.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu i Obama nastoje da poprave odnose

Predsednik SAD Barak Obama i premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastaće se danas prvi put posle više od godinu dana i pokušati da izglade narušene odnose

Uzrok tenzija između Izraela i SAD, dugogodišnjih saveznika, je sporazum o iranskom nuklearnom programu koji ima podršku Vašingtona.

Zvaničnici SAD smatraju da nema velikih izgleda za osetan napredak u razgovorima o bezbednosnom sporazumu SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i Izraela i isključuju mogućnost da se pre isteka Obaminog mandata za 14 meseci postigne mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca.

Na današnji sastanak Netanjahua i Obame u Beloj kući senku će baciti i kontroverza oko postavljanja novog portparola izraelskog premijera, Rana Baraca (Baratz), koji je podsmešljivo govorio o Obami.

Konzervativni komentator Ran Barac na društvenoj mreži Fejsbuk je sugerisao da je Obama antisemita, a naveo je i da se državni sekretar Džon Keri (John Kerry) ne može shvatiti ozbiljno.

Uprkos nevelikim očekivanjima u pogledu mogućih rezultata sastanka, činjenica da se Obama i Netanjahu sastaju smatra se značajnim korakom. Njihovi odnosi su odavno zahladneli, ali su ove godine dodatno pogoršani zbog Obaminog angažovanja oko iranskog nuklearnog sporazuma.

Netanjahu na nuklearni program Irana gleda kao na pretnju opstanku Izraela i tvrdi da međunarodni sporazum postignut ove godine ne otklanja pretnje.

Izraelski premijer je zato ubeđivao zakonodavce u Vašingtonu, i čak je održao govor u Kongresu, što je izazvalo gnev u američkom predsedništvu.

Obama i Netanjahu nisu se sastali ni tom prilikom, kao ni kada je premijer Izraela u septembru bio u SAD da govori pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Zvaničnici Izraela i SAD razgovaraju o novom bezbednosnom sporazumu koji bi omogućio veću vojnu podršku SAD Izraelu.

Zvaničnici SAD rekli su da je, iako ne očekuju postizanje sporazuma na današnjem sastanku, značajno što planiraju da razgovaraju i o tome, budući da je Netanjahu to odbijao da uradi nakon postizanja nuklearnog sporazuma.

"Verujemo da je veoma značajno da u nesigurnom bezbednosnom okruženju najavljujemo dugoročnu posvećenost Izraelu i njegovoj bezbednosti i osmišljavamo paket prilagođen pretnjama i izazovima sa kojim će se Izrael suočavati tokom naredne decenije", izjavio je zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rods (Rhodes).

Američki zvaničnici navode da će Obama izraziti posvećenost rešenju dve države između Izraela i Plestine, iako u Beloj kući navode da do toga neće doći pre kraja Obaminog mandata u januaru 2017. godine.

Novi talas nasilja izbio je pre dva meseca, počev od nereda u jednom od najznačajnijih svetilišta u Jerusalimu i za Muslimane i za Jevreje, i onda se proširio na Izrael, Zapadnu obalu i rubni deo Gaze.

Izrael optužuje političke i verske lidere Palestine da podstiču nasilje, dok Palestinci tvrde da je nasilje posledica gubljenja nade da će se postići nezavisnost, nakon godina neuspešnih mirovnih pokušaja.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

PRVI SASTANAK NAKON SUKOBA: Obama i Netanjahu pokušavaju da izglade odnose

Izvor: Kurir, 09.Nov.2015

Predsednik SAD Barak Obama i premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastaće se danas prvi put posle više od godinu dana i pokušati da izglade narušene odnose...Uzrok tenzija između Izraela i SAD, dugogodišnjih saveznika, je sporazum o iranskom nuklearnom programu koji ima podršku Vašingtona...Zvaničnici...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.