NYT: Obama bez podrške na G20

Izvor: B92, 06.Sep.2013, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NYT: Obama bez podrške na G20

Njujork -- Američki poredsednik Barak Obama naišao je na prepreke u nastojanju da pridobije međunarodnu podršku za vojni napad na Siriju.

Lideri Grupe 20 najvećih svetskih privreda na samitu u Rusiji ostali su doboko podeljeni u reakcijama na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, piše danas Njujork tajms.

Posle sinoćne debate koja je potrajala do ranih jutarnjih časova, Obama je imao malo podrške, ali bez konsenzusa, pošto su drugi lideri tražili da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne ide u vojnu intervenciju bez odobrenja Ujedinjenih nacija, kojeg verovatno neće biti.

Predsednik SAD je zato bio primoran da objavi uopštenu izjavu o zabrinutosti zbog upotrebe hemijskog oružja.

Neuspeh u građenju snažne koalicije na samitu Grupe 20, uz protivljenje ruskog predsednika Vladimira Putina, dodatno povećava rizik za Obamu, koji kod kuće treba da lobira u Kongresu da mu odobri podršku za intervenciju, koju su mu uskratil svetski lideri.

Obama je takođe u neugodnom položaju da mora da brani pravo na vojnu akciju, pošto je ranije bio protiv jednostrane spoljne politike, za šta je optuživao svog prethodnika na čelu SAD Džordža Buša, navodi njujorški list.

Američki predsednik je priznao da će biti teško ubediti Kongres i najavio govor naciji u utorak uveče.

"Nereagovanje na ovakvo kršenje međunarodnih normi poslalo bi signal 'odmetnutim državama', autoritarnim režimima i terorističkim organizacijama da mogu koristiti oružje za masovno uništavanje i da ne snose posledice... A to nije svet u kojem želimo da živimo", rekao je Obama.

Većina zemalja koje su učestvovale na samitu u Sankt Peterburgu ne prihvata Obamine planove. Putin je rekao da mu se većina lidera pridružila u protivljenju vojnom napadu bez Ujedinjenih nacija, a među njima su Kina, Indija, Indonezija, Argentina, Italija, Nemačka i Južna Afrika.

Obamine planove su jedino, rekao je Putin, prihvatili Francuska, Kanada, Turska i Saudijska Arabija, koje su bile uz Obamu i pre samita.

U nastojanju da poništi utisak o izolaciji, Bela kuća je organizovala zajedničko saopštenje, koje su uz te četiri zemlje potpisale Australija, Italija, Japan, Južna Koreja, Španija i Velika Britanija s osudom napada u Siriji gde je, po američkim službama, upotrebom hemijskog oružja ubijeno više do 1.400 ljudi.

"Pozivamo na snažnu međunarodnu reakciju na ovo ozbiljno kršenje pravila u svetu i na savest, što će poslati jasnu poruku da se ovakva vrsta zverstva nikada ne može ponoviti", piše u saopštenju, u kojem se otvoreno ipak ne traži vojna akcija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Njujork tajms: Obama bez podrške na G20

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2013

Američki poredsednik Barak Obama naišao je na prepreke u nastojanju da pridobije međunarodnu podršku za vojni napad na Siriju, pošto su lideri Grupe 20 najvećih svetskih privreda na samitu u Rusiji ostali doboko podeljeni oko reakcije na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, piše Njujork tajms...Američki...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.