Muzička zaostavština Baraka Obame: Otvorio vrata Bele kuće crnim umetnicima

Izvor: Press, 12.Jan.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzička zaostavština Baraka Obame: Otvorio vrata Bele kuće crnim umetnicima

Barak Obama nije smo dozvolio da afroamerički umetnici budu izvođači, već ih je i konsultovao po nekim pitanjima
Pre oproštajnog govora Baraka Obame, RB umetnik BJ D Čikago kid otpevao je nacionalnu himnu.

Iako ovaj malo poznati umetnik teško da može da bude usporediv sa Bjonse koja je pevala na inaguarciji Obame na drugom mandatu, ipak je njegovo pojavljivanje značajno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jer pokazuje odnos bivšeg predsednika prema afroameričkim umetnicima.

U nedeljama koje slede mnogo će se govoriti o Obaminoj ljubavi prema muzici - od njegovi plejlista na Spotifaju, do pevanja sa Vili Nelson i poznavanja pesama Ala Grina.




Ali ono što je mnogo važnije je njegov odnos prema pevačima afroameričkog porekla. Od pomenutog Čikago kida, do pozivanja repera radi razgovora o reformi pravosudnog sistema.

Tokom vladavine Ronalda Regana, relativno malo afroameričkih umetnika, poput Ele Ficdžerald je bilo gost Bele kuće. Onih belih poput Frenka Sinatre ili Bič Bojsa je bilo nnogo više. 

Mnogo više afroameričkih umetnika je bilo u Beloj kući tokom vladavine Džordža Buša, dobrim delom i zbog toga što je on jun 2001. Godine proglasio “mesecom muzike crnaca”.

Tek pod Obamom posete crnih umetnika su postale gotovo uobičajene. Ovakav odnos bi delimično mogao da se objasni činjenicom da crni umetnici dominiraju top listama. 

Upravo kod poslednjeg muzičkog događaju koji su organizovali Mišel i Barak Obama - koncert nazvan “Ljubav i sreća”, Obama je rekao da on reprezentuje raznolikost i maštovitost američkog naroda. 

Ipak, pored izvođača mnogo više bilo je onih koji su bili samo gosti u Beloj Kući. Mjuzikl “Hamilton” je postigao veliku popularnost, ali je njegov autor Lin Manuel Miranda bio gost pre toga. 

Pore podrške u vodu izvođenja u Beloj kući Obama im je davao podršku i u svakom drugom pogledu. 

Ipak, najvažnije je bilo kada je Obama pozivao poznate umetnike poput Niki Minaž, Ališa Kis, Džej Kol i druge da razgovaraju o inicijativi Čuvar moga brata - koja se odnosila na reformu pravosudnog sistema

Kako je reper Ti Džej rekao Njujork tajmsu nemoguće da ijedan budući predsednik zauzme važan stav u zajednici bez da sasluša šta se dešava u hip hop zajednici. 
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.