Medvedev „resetuje odnose sa SAD

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 05:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev „resetuje" odnose sa SAD

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev u sklopu obnavljanja odnosa sa SAD rešio je da proširi ekonomsku saradnju sa tom zemljom. Nakon obilaska Kalifornije, Medvedeva je juče u Beloj kući primio američki predsednik Barak Obama
Očekuje se da će predsednik Obama susret sa liderom Rusije iskoristiti za istaživanje mogućnosti za veću saradnju u pogledu trgovine, investicija i inovacija.
Predviđeno je da, po završetku zvaničnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << razgovora, Obama i Medvedev konsultacije nastave i u jednom od restorana u Vašingtonu, dok će završna etapa posete ruskog predsednika biti poseta Kongresu i susret sa rukovodstvom Senata i Predstavničkog doma.
U Vašingtonu ističu da su SAD i Rusija, od početka Obaminog mandata, načinile značajne korake u svojim odnosima koji unapređuju uzajamne interese.

- Od prvog sastanka, u aprilu 2009. u Londonu, predsednici Obama i Medvedev su blisko sarađivali u jačanju bezbednosti i blagostanja američkog i ruskog naroda - napominje Bela kuća.
Zbog proširivanja ekonomske saradnje Medvedev je na američku turneju, koja je započela pre dva dana posetom Silicijumskoj dolini u Kaliforniji, u svoju pratnju uvrstio čelnike vodećih ruskih kompanija koje imaju poslovne kontakte sa američkim partnerima ili su za to zainteresovane.
Tokom posete Silicijumskoj dolini Medvedev je otvorio nalog na popularnoj internet društvenoj mreži „Tviter". On je registrovao dva naloga, jedan na ruskom i jedan na engleskom jeziku. Tom prilikom Medvedev je objavio i svoju prvu kratku poruku na popularnoj mreži: „Pozdrav svima, od sada sam i ja na 'Tviteru', a ovo je moja prva poruka". U drugoj poruci, koja je usledila odmah posle prve, ruski predsednik je objavio da odlazi u posetu kompanijama „Epl", „Jandeks" i „Cisko". Prilikom posete „Eplu" Medvedev je dobio i najnoviji model smartfona „ajfon 4", dan pre nego što je taj model počeo da se prodaje u svetu.
Belorusija traži Rusiji 32 miliona dolara
MOSKVA - Belorusija je u potpunosti isplatila Rusiji dug za gas tako da joj je „Gasprom" obnovio predviđene dnevne isporuke. Gasni rat između dve zemlje, međutim, još nije gotov jer Minsk sada zahteva da Moskva plati dugove od 32 miliona dolara za tranzit gasa kroz Belorusiju, što je Rusija odbila.

Šef ruskog gasnog preduzeća Aleksej Miler izjavio je da Minsk traži da Rusija plati takse za tranzit gasa po ceni koja se razlikuje od ugovorene i preti da će zaustaviti tranzit gasa preko svoje teritorije. Inače, preko Belorusije, 20 odsto Evrope snabdeva se ruskim gasom.
Prema Milerovim rečima, „Gasprom" je platio Belorusiji 228 miliona dolara, odnosno 1,45 dolara za hiljadu kubnih metara gasa na 100 kilometara, kako je predviđeno ugovorom, a Minsk traži 260 miliona dolara.
Ruski premijer Vladimir Putin saopštio je da će platiti Minsku u skladu sa ugovorenim obavezama.
- Izmene ugovora moraju da budu dogovorene u bilateralnim pregovorima - naveo je Putin.
Inače „Gasprom" je u ponedeljak uveo restrikcije na isporuku gasa Belorusiji zbog duga za ovu godinu od 192 miliona dolara. Rusija je prvo smanjila isporuke za 15 odsto, sledećeg dana za još 15, a u sredu, Belorusija je dobijala svega 40 odsto gasa od potrebne količine. Nakon toga, dug Rusiji je plaćen.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.