Masačusets: Demokrate izgubile mesto u Senatu

Izvor: Blic, 20.Jan.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masačusets: Demokrate izgubile mesto u Senatu

Izbori za savezno senatsko mesto iz američke države Masačusets doneli su juče mnogo razloga za radost republikancima i još više razloga za brigu demokratama, kada je objavljena pobeda skoro anonimnog političara Skota Brauna nad Martom Koukli, državnom tužiteljkom Masačusetsa, koja je dugo važila za apsolutnog favorita.

Ono što je trebalo da bude formalno preuzimanje mesta u Senatu nakon smrti demokrate Edvarda Kenedija u avgustu 2009, na kraju se pretvorilo u referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv politike demokrata i Baraka Obame, predsednika SAD.

Najviše razloga za brigu imaće zbog ovog poraza upravo Obama, koji je juče dobio najneprijatnije moguće iznenađenje na godišnjicu svoje inauguracije u Beloj kući. Njegova Demokratska partija sada u Senatu neće imati nadmoćnu većinu od 60 predstavnika, pa će u pitanje biti dovedeno usvajanje novog zakona o zdravstvu, kao i druge reforme koje je Obama planirao.

Izbori u Masačusetsu održani su u atmosferi neraspoloženja i ogorčenosti birača širom zemlje zbog uporno visokog nivoa nezaposlenosti, ogromnog novca uloženog u spasavanje banaka na Volstritu, eksplozije deficita saveznog budžeta i borbe stranaka oko zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Braun je prvi republikanski senator iz Masačusetsa od 1972. godine i to posebno pogađa demokrate, koji su smatrali da imaju potpunu kontrolu nad tom tradicionalno liberalnom državom. Obama sada mora da se reorganizuje i nadoknadi gubitke. Prvo će najverovatnije pokušati da pronađe način da spase reformu zdravstvenog sistema, koju je nastojao da progura u Kongresu.

Poraz Kouklijeve nagoveštava ipak krupne političke probleme za Obamu i demokrate ove jeseni, kada se širom SAD bude glasalo za Predstavnički dom Kongresa, Senat i nove guvernere. Novoizabrani senator Braun je izjavio da njegov izbor ne predstavlja samo referendum o Obami niti puku činjenicu da su birači odbacili Kouklijevu.

„Ne, u pitanju je nešto krupnije. Ja sam se usredsredio na teme terorizma, poreza i plana zdravstvene zaštite i to je bila poruka koja se ljudima dopala", kazao je Braun.

Za sistem zdravstvene zaštite koji Obama zagovara Braun tvrdi da nije dobar za SAD, i smatra da birači neće podržati nikakav napor demokrata da se odloži njegovo dobijanje mesta u Senatu. Braun navodi da će za svako „političko šikaniranje" demokrate morati da plate na izborima u novembru. On će postati 41. republikanski predstavnik od ukupno 100 članova Senata, što će njegovoj partiji omogućiti da blokira zakon o zdravstvenoj zaštiti, dok je demokratama Kouklijeva bila potrebna kao 60. glas kako bi osujetili republikanske opstrukcije.

Braun će do kraja odslužiti Kenedijev mandat, koji još nije istekao, tako da bi 2012. morao ponovo da izađe na izbore. Hari Rid, vođa demokratske većine u Senatu, založio se da Braun svoje mesto dobije odmah, odstupivši tako od predizbornih pretnji demokrata da će eventualna inauguracija Brauna biti odlagana sve dok se ne usvoji zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Siguran trijumf

-Skot Braun (Republikanska partija): 52 odsto

-Marta Koukli (Demokratska partija): 47 odsto

-Džozef Kenedi (nezavisni kandidat) 1 odsto
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.