Mandelina hrabrost me inspirisala

Izvor: B92, 29.Jun.2013, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mandelina hrabrost me inspirisala"

Pretorija -- Američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas u Pretoriji "moralnu hrabrost" Nelsona Mandele, koji je, kako je istakao, inspiracija za ceo svet.

"Madibina moralna hrabrost je moja lična inspiracija i inspiracija celog sveta", kazao je Obama u Pretoriji, oslovljavajući Mandelu njegovim plemenskim imenom, javila je agencija Frans pres.

Prema njegovim rečima, Mandela nastavlja da sija kao svetionik snage principa, zalažući se za ono što je ispravno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je AP.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa južnoafričkim predsednikom Džejkobom Zumom, Obama je rekao da je tranzicija Južne Afrike sa aparthejda na slobodnu zemlju bila njegova lična inspiracija i nadahnuće za ceo svet.

Bela kuća saopštila je da će se Obama sresti sa porodicom Mandele, ali da ga neće posetiti u bolnici, u skladu sa željom njegove porodice.

Zuma je, kako prenosi američka novinska agencija, rekao da stanovništvo nastavlja da se moli za Mandelino zdravlje. Prema njegovim rečima, Mandela je "prvi predsednik naše demokratske zemlje, kog mnogo voli naš narod i ceo svet".

Južnoafrička vlada je saopštila da je Mandelino zdravstveno stanje stabilno, ali kritično.Na konferenciji za novinare u Pretoriji, predsednik SAD je, takođe, rekao da se ne oseća ugroženim zbog toga što druge zemlje, predvođene Kinom, investiraju u Africi. Prema njegovim rečima, njegova ovonedeljna turneja u tri afičke zemlje izraz je želje SAD da se više angažuje na kontinentu koji obećava i ima potencijal. Obama je rekao da je takva saradnja dobra za SAD, bez obzira šta druge zemlje čine. Međutim, kako je rekao, Afrika mora da bude oprezna kada su spoljne investicije u pitanju i uvek da zna koja je za nju korist od toga.

Južnoafrička policija upotrebila je danas šok-bombe da bi rasterala nekoliko stotina demonstranata koji su u predgrađu Johanesburga, Sovetu, protestovali zbog posete američkog predsednika Baraka Obame.

Rojters navodi da se Obama suočava sa protestima Južnoafrikanaca protiv američke spoljne politike, naročito protiv napada iz bespilotnih letelica.

Nakon posete Južnoj Africi, predsednik SAD završava afričku turneju odlaskom u Tanzaniju.

Mandela, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je 27 godina proveo u zatvoru za vreme vlasti belačke manjine, a zatim postao prvi crni predsednik Južnoafričke Republike 1994. godine, u bolnicu je primljen 8. juna zbog plućne infekcije i trenutno je u teškom, ali stabilnom stanju.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama ne može da poseti Mandelu

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jun.2013

Predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel stigli su u Pretoriju, ali neće moći da u bolnici posete bivšeg predsednika Južne Afrike Nelsona Mandelu, zbog kritičnog stanja u kojem se on nalazi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.