MASAKR U SAN BERNARDINU Ubice imale punu kuću bombi i na hiljade metaka

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MASAKR U SAN BERNARDINU Ubice imale punu kuću bombi i na hiljade metaka

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da istražioci još ne znaju zašto su dvoje osumnjičenih juče ubili 14 i ranili 17 osoba u gradu San Bernardino u saveznoj državi Kalifornija, ali je poručio da će FBI i druge bezbednosne službe to otkriti. U međuvremenu, policija je u njihovoj kući pronašla pravi arsenal oružja.

- Moguće je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << motiv povezan sa terorizmom, ali mi to ne znamo. Takođe je moguće da je povezano sa radnim mestom - naveo je Obama, koji je naredio da nakon tragedije zastave budu spuštene na pola koplja.

Obama je nakon sastanka sa savetnicima za nacionalnu bezbednost izrazio saučešće porodicama žrtava i napomenuo da SAD treba da usvoje zakone kojim će biti teže ljudima, koji žele da naude drugima, da dođu do naoružanja.

Bračni par Sajid Faruk (28) i Tašfin Malik (27) izvršio je masakr i za sobom ostavio šestomesečnu devojčicu.

Američke savezne vlasti saopštile su da su dve automatske puške i dva pištolja, koje su napadači koristili, legalno kupljeni u prodavnicama u SAD.

Međutim, mediji su danas preneli da je policija u kući u kojoj su živeli Faruk i Malik pronašla pravi arsenal oružja. Pronađeno je 12 eskplozivnih naprava koje su bile napravljene od cevi punih eksploziva i detonatora, kao i sva sredstva potrebna da se napravi bomba. Osim bombi, u kući para koji je ubio 14 ljudi pronađeno je oko 3.000 metaka.

Takođe, u automobilu kojim su se dovezli do mesta masakra, policija je pronašla bombe koje su bile zalepljene na male automobile i koje su bile predviđene za aktiviranje daljinskim upravljačem.

Inače, tamošnji mediji su danas preneli da njih dvoje nisu od ranije bili poznati policiji, ali da je tokom istrage utvrđeno da je Faruk putem Fejsbuka komunicirao sa ljudima koji su povezani sa međunarodnim terorizmom. Osim toga, navodi se i da je gledao propagandne materijale koji se povezuju sa Islamskom državom.

Utvrđeno je i da je Faruk išao na hodočašće u Meku, gde je i upoznao suprugu, koja je inače rodom iz Pakistana.

Kolege su Faruka opisale kao ljubaznog i tihog, i sve ih je šokirao zločin koji je počinio.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.